До неделя обходният път край село Тикале ще бъде готов, а близо 8 млн.лв. трябват за укрепването на свлачището. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който инспектира срутището в четвъртък сутринта.
Дейностите за укрепване на самото свлачище се планира да приключат до края на годината, а самите мерки ще бъдат представени на 19 март от сформираната работна експертна група с ръководител доц. д-р Стефчо Стойнев.  Геолозите препоръчват на този етап да не се преминава към разчистване на пътното платно от рухналите скални късове, тъй като свлачищните процеси не са затихнали.
До неделя ще приключи пробиването на новото трасе Орешец- Влахово с дължина около 1.4 км. Този маршрут е обходен на засегнатия  от свлачището участък от пътя Смолян-Мадан. Изграждането на обходното трасе ще струва около 500 хил. лв. по предварителни разчети. До 10 дни ще приключи и самото асфалтиране на обходния маршрут, след което ще бъде възстановен достъпът до 11-те села в региона, както и нормалното движение по пътя Смолян-Мадан-Златоград. След начертаването на мерките, след 19 март започват укрепителните мероприятия по свлачището и аварийно-възстановителните работи.
Работната експертна група е предложила да се осигури устойчивостта на склона с превантивни мерки така, че да се ограничи развитието на свлачищния процес нагоре,  посочи доц. д-р Стефчо Стойнев. По негова оценка индикациите в това отношение са положителни, тъй като мониторинговата система показва, че няма допълнителна активизация на свлачищния процес  нагоре по склона.  Това означава, че засега не е застрашена електрическата и ВиК инфраструктура в зоната. Доц. Стойнев е категоричен, че на този етап не трябва да се разчистват скалните маси от пътното платно, защото вътре в свлачищното тяло има все още процеси на движение.  Тези процеси затихват според доц. Стойнев,  но ако се предприемат действия към  разчистване,  се рискува да тръгне скалният пакет, който се е откъснал. Мнението на геолозите и проектантите е, че пътят е затрупан, но е здрав. „Нашата цел е да запазим инфраструктурата, след което да препоръчаме мерки, чрез които да започне възстановяването на пътя", допълни доц. Стойнев. Той смята, че прокарването на обходния път е най-доброто решение в този момент.
„За първи път от десетки години имаме толкова голямо, внезапно възникнало свлачище на републикански път", посочи министър Нанков. Той се позовава на мнения на геолози, че това свлачище е изключително инцидентно събитие, повлияно от климатичните условия, преовлажнавяне на почвата, обилните валежи и снеготопене.  „Трябва да се помисли по-глобално по темата за превенция,  за създаване на  инструмент, който да подпомага  и да предотвратява последствията от подобни процеси", заяви регионалният министър. По думите му, през миналата седмица има регистрирани 20 новоактивирани свлачища в страната.
Министър Нанков призовава местните жители да бъдат търпеливи още една седмица, а докато се завърши обходният маршрут, да се ограничи преминаването на хора през пътния участък, засегнат от свлачището.


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I