Влезе в храма на 6, на 17 иска да е свещеник…

Защо един млад човек решава да се отдаде на Православната вяра, труден ли е изборът да служиш на Бог във време на безверници, изгубили ли сме връзката си с Господ, с какво ни променя църквата?
Това са част от въпросите, на които ще ни отговори Никола Ангелов. Той е на 17 години и учи в Професионалната гимназия по техника и технологии „Христо Ботев" в Смолян. През свободното си време е певец в храм „Св.Теодор Стратилат" в кв."Райково", а негов духовен наставник е свещеник Живко Желев. Желанието на Никола е след като завърши средното си образование да учи в Богословския факултет на Софийския университет „Св.Климент Охридски" и да стане свещеник.
Младият духовник е категоричен, че вярата е спасението на човека.

- Никола, с какво те привлече църквата. Хората на твоята възраст предпочитат да се забавляват и да водят светски живот? 

- От 6-годишен имах много голямо желание да отида на църква, привличаше ме камбанният звън преди службите. Първо дядо ми Никола ме заведе в храм „Св.Неделя" в „Райково". Нещо ново и нещо хубаво беше усещането. Мирисът на тамян, песнопенията, горенето на свещите, впечатлих се от Богослужението. След това се запознах с една жена от църквата и с нея започнах да ходя редовно на служби и желанието ми да бъда в храма още повече се засили. И така от близо 9 години участвам в Богослуженията. Бил съм в „Света Неделя", „Св.Висарион Смоленски", за малък период в църквата „Св.Пророк Илия" в кв."Дунево" и сега съм в „Св.Теодор Стратилат" . Благодаря на свещеник Живко Желев, предстоятел на храма, който ме прие в църквата и ме въвежда в църковния живот и в службата на Бог.

-Вярата в Бог променя живота на хората. Учи ни на смирение, любов, търпение, преобразява ни. В теб какво промени? 

-Всичко промени в мен. Църквата учи на добро. Усещам Божията подкрепа. По време на самото Богослужение чувствам Божията благодат, както любовта, милостта и човеколюбието на Нашия Господ Иисус Христос.

-Разбрах, че си привлякъл и други млади хора като теб в храма. Трудно ли става?  

-Радвам се, че много мои познати  се допитват до мен по църковни въпроси и по време на празници. Всички около мен приемат за нормално, че съм в църквата. А, тези, които не са в храма, са заблудени, защото не са изпитали Божията любов. Радвам се, че покрай мен много млади хора идват в църквата и когато им казваш какви чудеса прави Бог с нас, на тях сами им се отварят очите и започват да го търсят. Да се обясни на техния език, иначе няма да те разберат, а когато го видят и усетят е друго.

-Човек, който се е отдал да служи на Бог, е наясно, че по време на духовното си развитие ще срещне много препятствия.

 -Да, определено е тежък кръстът. Не на всекиму е дадено да носи Христовия кръст, но с Божията помощ всичко се постига и Господ ти дава сили да го носиш, защото нищо не може да се сравнява с Неговия кръст, на който е изкупил греховете на човечеството. Целият живот и на човека преминава от „Осанна" до „Разпни Го!".
Напълно наясно съм с изпитанията, но когато се обръщаме с искрена молитва към Бог, той ни дава сили да преодоляваме изпитанията.

-Може би и ти си на мнение, че трябва да се въведе вероучение?

-Определено трябва да се въведе. Масово нашето поколение е далеч от Бог, дори и по-възрастните ходят да запалят свещ в църквата и мислят, че това е достатъчно. Няма кой да ги въведе в Божиите пътища, но човек който търси Бог ще го открие.

-Какво е мнението ти за атеистите?

-Имам приятел, който отричаше съществуването му, но когато го вкарах в църквата започна с интерес да гледа. Говорех му за човеколюбието, за делото на Иисус Христос и той повярва, дори започна да плаче и да моли Бог да му прости за безумието. Имал съм случаи, когато съм се обезверявал, но тогава се появява онзи слънчев лъч, който ти показва правия път и разбираш, че Бог не те е оставил, защото ние него оставяме, но той нас никога.
Именно защото не познават Бог, много млади хора са тръгнали по пътя на наркотиците, алкохола и свободния живот. Никога не е късно да поискаш прошка от Бог и да се покаеш.

-Правителството изтегли така наречената Истанбулска конвенция. Все пак сподели твоето мнение по въпроса?

-Абсолютна глупост е Истанбулската конвенция, защото Господ създаде два пола- мъж и жена. Не мога да си обясня какво означава трети пол, защото такъв няма. Понякога  е по-добре да си различен, отколкото модерен.

- Желанието ти е да бъдеш ръкоположен за свещеник. Защо?

- Пътят не е лек, минава се през много трудности, а свещеникът няма работно време, той е отговорен за душите в неговата енория и трябва да е отдаден на Бог и да води хората към спасение на душите им. Но каквато е Божията воля, имам желание да стана свещеник и да уча Богословие, но последната дума е на Бог.

- Сега сме в изключително благодатно време –Великият пост. Време да поискаме прошка и да спасим душите си чрез поста, молитвата, покаянието и причастието. 

-Действително, Великият е пост е благодатно време, трябва да се смирим, да простим, да обичаме и враговете си дори. Предстоят много светли празници съпътстващи Възкресението Христово. Нека да се помолим, да погледнем себе си, нашите грешки и да не съдим никой, защото Господ Иисус Христос казва в Евангелието: „Не съдете, за да не бъдете съдени".
Вярата е спасението на човека.





Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I