Войната по пътищата продължава и в Родопите. Към нея се прибавят пияни и дрогирани шофьори, които са поредната заплаха по пътя за смолянчани. Освен солидно почерпили се, джигитите употребяват и дрога и сядат зад волана. Към тях се прибавят и тези, които току-що взели книжки и решават, че могат да бъдат яростни и бързи по пътя.
Независимо, че медиите оповестяват тежки случаи, при които са загинали деца и възрастни, а други пък от раните са останали инвалиди, употребяващите алкохол и дрога не се стряскат и управляват возилата си. Едно е ясно, нямаме читав закон, който да спира пиещите и дрогираните джигити по пътя.  За година  органите на реда в Смолянска област залавят около 200 водачи на МПС, които са пили и са карали.
Само за месец февуари, полицията оповести шест случаи.

Статистиката отпреди дни

В РУ-Чепеларе е започнато бързо производство срещу дрогиран шофьор. 28-годишният управлявал лек автомобил след употреба на марихуана в Пампорово. Водачът е дал кръвна проба. В РУ-Смолян е започнато бързо производство срещу пиян водач. Мъжът управлявал лек автомобил в областния център. Бил спрян за проверка, а пробата отчела 2,62 промила. В РУ-Чепеларе е започнато бързо полицейско производство срещу 26-годишен шофьор. Мъжът управлявал лек автомобил след употреба на наркотици. Тестът установил наличие на канабис в организма.
Пияна жена очука две коли и остана без зъби при катастрофа в Доспат. Инцидентът е станал пред ресторант в родопския град. 50-годишната водачка на „Опел Корса" навлиза в насрещната лента и блъска лек автомобил „Ауди", зад волана на който била 30-годишна жена. Виновната шофьорка счупила четири зъба при удара. Проверката пък установила, че жената подкарала автомобила с 1,91 промила алкохол.
Пияната водачка я грози наказание „лишаване от свобода" от една до три години и глоба от 200 до 1000 лева, посочиха от полицията.
Двама пияни водачи са били заловени в един ден в Смолян. 2,77 промила е отчела пробата на 52-годишен мъж, а 1,46 на хиляда е показал дрегерът на 59-годишен шофьор. Пиян грък управлявал лек автомобил „Ауди" в курорта Пампорово.
39-годишният мъж бил спрян за проверка пред хотел. Пробата му отчела 1,56 промила…

1 300 000 души загиват всяка година на пътя

Според статистиките на Световната Здравна Организация всяка година, в резултат на пътно-транспортни произшествия, по света загиват над 1 300 000 души. Пътните произшествия са основна причина за смъртност при млади хора на възраст между 10 и 24 години. Много хора не осъзнават сериозността на този проблем и не разбират причините, които водят до смъртни инциденти с моторни превозни средства, защото катастрофата се случва за един миг. Данните са фрапиращи и зад всеки един случай стои една трагедия, която променя завинаги живота на хората. Войната по пътищата е набрала такава скорост, че нищо не може да я спре. Докато депутатите умуваха какви санкции да въведат за пияни шофьори, при какви условия да взимат книжки, дали да дават временни книжки на младите шофьори, почти всеки ден стават катастрофи, които завършват със смърт.

Младите водачи

Повече от половината млади шофьори са неподготвени за зимни условия. При обилния сняг само за ден станаха 30 катастрофи в Смолян. Ново изследване показва, че 60 процента от водачите под 25-годишна възраст се чувстват несигурни в уменията си при сняг и нямат нужните реакции при извънредни ситуации. Опитни професионални водачи споделят, че опасното шофиране зависи от характера на човека. Тези, които са по-агресивни, показват и агресията си върху автомобилите. Един от основните проблеми, е че у нас има вродено пренебрежително отношение към управлението на автомобил и затова трябва да се наблегне на квалификацията на шофьорите. Друга причина за катастрофите е и лошото състояние на пътищата и маркировката.
От години върви процес на дехуманизация, който засяга най-много младите хора. За тях е ценност  да се качат на бързата кола на родителите им, да надуят музиката и да карат с бясна скорост. Много често и след употреба на алкохол и наркотици. Така се доказват на гаджето, на себе си и околните. Те не мислят какво може да им се случи, защото никой не е говорил с тях. Това, че имат книжка, не ги прави шофьори. Ценностната им система е сведена до това – да притежават автомобил и да се доказват какви състезатели са.
В момента само анализираме и съобщаваме за тежките пътни инциденти, говорим за тях до погребението на жертвите и как се чувстват близките им, следва затишие до следващия трагичен пътен инцидент. Липсва споделената отговорност към себеподобните и към самите нас. Духовното невежество води към смърт. Докато не променим мисленето си и причините, пораждащи тежките пътни инциденти, войната по пътищата ще взима все повече жертви и ще треперим от страх, когато детето ни или някой близък се качи на колата...
Истината е, че няма ефективно законодателство срещу джигитите по пътя. Те получават най-вече условни присъди до следващата катастрофа.
И ако нещо не се промени, схемата ще си остане, а тя е статистика, приказки, обещания от отговорните институции, безотговорност от шофьорите и… смърт на пътя.
Николай Михайлов
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I