На този етап е преодолян проблема с липсата на педиатри в Детското отделение на болницата в Смолян и то ще продължи да функционира, съобщиха от ръководството на болницата преди минути. Добрата новина за жителите на областта пристига, след като преди дни в официално прессъобщение от лечебното заведение бе обявено, че отделението временно затваря врати.
„Съвместно с РЗИ и РЗОК намерихме решение да продължи работата на отделението", заяви д-р Марин Даракчиев, изпълнителен директор на МБАЛ-Смолян. 
До критичната ситуация се стигна след излизане в болничен и майчинство на трима педиатри.
Проблемът е решен с ангажирането на двама лекари, които временно ще заместват отсъстващите титуляри в отделението. Междувременно от ръководството на болницата ще отправят апел към общопрактикуващи лекари със специалност педиатрия да се ангажират и към отделението, каквато възможност дава новият Национален рамков договор.
Проблемът с недостига на кадри в областта се задълбочава, както по отношение на специалисти, така и при общопрактикуващи лекари, коментира директорът на РЗОК д-р Кузман Гелов. Недостатъчни са кадрите и в болничната, и в доболничната помощ,  специалистите по здравни грижи все повече намаляват, допълни д-р Мими Кубатева, директор на РЗИ. Около 30 процента от местата за джипита в областта са вакантни, според данни на РЗОК.
Проблемът с кадрите в Детско отделение започна още в края на м.г., когато също се заговори за временно преустановяване на дейността му. Тогава с проблема се ангажира и д-р Даниела Дариткова – депутат и председател на Здравната комисия в Народното събрание, като лично пое дежурства.


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I