На 19 март експертите, проучаващи срутището на пътя Смолян - Мадан, ще представят на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов доклад за извършените от тях огледи и мерките, които задължително трябва да се предприемат за укрепване му, за да се осигури безопасното пътуване на шофьорите по второкласния път. Това съобщиха от пресцентъра на АПИ.
Експертната работа група се ръководи от доц. д-р Стефчо Стойнев, който е ръководител на катедра „Хидрология и инженерна геология" в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски". В нея участват водещи експерти по геология и геоинформатика, подземно строителство, хидрогеология и инженерна геология от Минно-геоложкия университет и Геологическия институт при БАН. В работната група има и проектанти, както и представители на всички заинтересовани държавни институции - областна администрация Смолян, община Смолян, ВиК-Смолян, „Електроенергиен системен оператор" ЕАД, Държавно горско стопанство-Смолян, Регионалната дирекция по горите, Областно пътно управление - Смолян и „Геозищита" ЕООД.
Задачата на експертите е да извърши подробен оглед и картировка на свлачището, да изготви становище за механизма и динамиката на свлачищно-срутищния процес и да дадат препоръки за изпълнението на неотложни аварийни мероприятия за стабилизиране на участъка. Те трябва да представят и работна програма за обхвата и необходимите за изпълнение проучвателно-проектантски работи и да дадат заключение, относно възможността за пускане на движението по участъка от републиканския път.
Път ІІ-86 Смолян - Мадан в района на село Тикале остава затворен заради опасността от свличане на скална маса. Алтернативният маршрут за тежкотоварните камиони е през Рудозем - Смилян, а за леките автомобили и по пътя Смолян – Фатово – Рудозем.
Община Смолян в момента изгражда нов обходен път около километър и половина, който заобикаля масива. Целта е през Орешец - Влахово да преминават леките автомобили и да се осигури възможно най-къса връзка за предвижване на жителите от региона.
Агенция „Пътна инфраструктура" апелира гражданите да спазват табелите, които са поставени в района на свлачището и да не навлизат в затворения участък. Опасността е свличане на скална маса нараства от падналите и днес дъждове.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I