Как се топи планината, кахъри в Селча – последното бебе е родено във Франция

Децата са кът, а е пълно с ергени, които обаче не искат и да чуят за семеен живот. Така се топи едно родопско село, в което безработицата е сведена до нулата.
Единственото бебе от началото на годината в девинското село Селча е родено във… Франция. Едва шест пък са малчуганите в местното училище. Това е един от най-големите проблеми в селото, което иначе има отлична инфраструктура – подменени водопроводи, канализация, две пречиствателни станции и чудесно разположение, са констатациите на кмета на Селча Венелин Иванов.
„Селото ни е много хубаво, жителите са около 500, няма безработица, но ни е най-болно, че няма деца. В момента в училището, което е до 4 клас, има едва шест деца, а от новата учебна година, може и да го няма, въпреки че е защитено", споделя Иванов. Той се ядосва на ергените в селото, които ги е преброил че са четиридесет, но не искали да се задомяват. „Ако всеки от тях се задоми и има по две деца, в селото ще си имаме достатъчно и за градина, и за училище, но не искат", кахъри се кметът. Той е пресметнал и колко семейства през годините са напуснали селото, като според него само 300 са се заселили в Пловдив. „В чужбина нямаме много хора. Тези в селото си имат и работа, кой пътува всеки ден до Цалапица, Девин, Михалково и т.н., но работят. Малко семейства са на гурбет зад граница, но единственото новородено за тази година от селото е във Франция. Хубавото, е че сега майката си гледа детето в Селча", коментира още Иванов. Той се надява да се запази училището и повече млади хора да се задомят, за да остане живо селото. „От мен каквото зависи, аз го правя. Не сядам на кметския стол, постоянно помагам на хората и правя нещо по селото. Съпругата ми даде 500 лв. за стол, но аз не стоя на него. С лични средства съм закупил и лампи за уличното осветление и където е нужно ги подменям. Стремя се да помагам на хората, ако не съм аз на старата баба и дядо, няма кой да помогне", добавя още селският кмет. Обезлюдяването е сериозен проблем в Родопите, като Смолян води в негативната класация в страната, а от началото на годината едва 99 бебета са проплакали в болницата в Смолян.




Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I