През последните години в област Смолян се отчита много добър обхват на подлежащите деца на задължителни имунизации /над 96%/, което е следствие общите усилия и отговорно поведение на общопрактикуващите лекари  родителите на децата, подлежащи на имунизации, отчитат от Регионалната здравна инспекция. В подкрепа на този факт са резултатите от изследваните в  референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести, 10 кръвни проби на имунизирани деца от различни общини за наличие на антитела срещу вируса на морбили, от които само една проба е отрицателна.
Наред със задължителните имунизации, изцяло финансирани от държавата, в наредбата за имунизациите са предвидени и т.нар. препоръчителни имунизации, с които се цели защита на отделни групи от населението, уязвими по отношение на определени инфекции поради специфични възрастови, медицински, професионални или социални показания. В списъка на препоръчителните имунизации в Република България са включени и ваксините срещу: ротавирусен гастроентерит, хепатит тип А, човешки папиломен вирус и грип. Те се извършват по желание на пациента срещу заплащане.
Чрез две действащи национални програми се осигуряват безплатно, на определени целеви групи, две от препоръчителните ваксини. Едната програма е за първична профилактика на рака на маточната шийка, която обхваща 12 и 13-годишните момичета. Тази програма е приета в отговор на необходимостта от намаляване на заболеваемостта и смъртността от рак на маточната шийка, по които България е на първо място в Европа.
Другата национална програма е за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити. Това е остра инфекция с диариен синдром и засяга основно децата в кърмаческа и ранна детска възраст, като по-голям е рискът от тежки форми  при децата до 1-годишна възраст. Основната целева група за имунизация са децата от 6 седмична възраст.
През последните години в страната се забелязва тревожна тенденция за отказ от имунизации при малки деца. Антиваксиналните настроения стават все по-агресивни, разпространяват се бързо и обхващат немалки групи от населението. В нашата област средно по 4-5 деца на година са неимунизирани в родилните отделения, поради отказ на родителите. За 2017 г. това представлява 0.93% от всички новородени деца, единични случаи от общини Смолян, Мадан, Рудозем. След проведени срещи и разговори с тези родители се очертават негативни нагласи, почиващи на различни  предразсъдъци, заблуди, тенденциозни информации за вредата от ваксините разпространяващи се в интернет пространството. Тази група от родители се доверява често на едностранчиво поднесена информация, според която ваксините крият риск от увреждане на здравето, без тази информация да е подкрепена с доказателства. Някои от тях изразяват съмнение, че ваксините може и да не действат ефективно, но общото при всички е страхът от постваксиналните реакции и усложнения. Повечето реакции след ваксинация обикновено са несериозни и временни, например оток на ръката или лека треска. През последните пет години в РЗИ не е постъпвала информация за сериозни постваксинални реакции, посочиха още от Здравната инспекция.



Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I