Ден на Мароко се проведе в Мадан. Мероприятието се организира по покана на кмета Фахри Молайсенов, със съдействието на евродепутата и вицепрезидент на Алианса на либералите и демократите за Европа Илхан Кючюк.
Официални гости на събитието бяха посланикът на Кралство Мароко Н.Пр. Закия Ел Мидауи, Амина Алауи - аташе в посолството, Латифа Аит Баала - началник кабинет на премиера на Белгия, евродепутатът и вицепрезидент на Алианса на либералите и демократите за Европа и председател на Младежкото Движение за права и свободи /МДПС/ Илхан Кючюк, народният представител от ДПС - Хайри Садъков и още много гости, приятели и жители на община Мадан.
За дипломатическите представители от Кралство Мароко, това бе първото им посещение в общината.
„Мадан е град с богата история и култура. Надявам се първите Ви впечатления да са за място, на което искате да се върнете отново", посочи кметът Фахри Молайсенов при откриването на мероприятието. Той изтъкна, че България и Мароко имат дългогодишни и традиционно добри отношения, които винаги имат възможност да се задълбочават и развиват.
„Първото ми впечатление е, че Мадан е красив и гостоприемен град с изключително топли хора. България е една прекрасна страна и не само като природни дадености и голямо разнообразие, но най-вече с разнообразието като общество и способността му да живее в хармония с всички етнически, културни, религиозни и политически слоеве на своя народ. Именно тези ценности провокират мен и моя да екип да откриваме такива интересни и привлекателни региони и местности във вашата страна, и за това сме тук в Мадан" , каза в словото си Н.Пр. посланикът на Мароко.
„България и Мароко са утвърдени туристически дестинации и това е така, защото имат какво да покажат, поради богатата си история и тяхното съществуване, което датира от повече 13 века. България, която привлича туристи надвишава броя на жителите си и е сред малкото държави уникална в тази област. Мароко от своя страна, привлича туристи и пътешественици от цял свят, заради многообразието си, туристически и природни дадености. Това е Кралство, в което цари политическа стабилност, и векове наред в много цивилизации съществували сигурност и взаимно уважение", посочи още тя.
На сцената бе представено и модно дефиле, представящо типичните марокански женски облекла, наричани „кафтани". Интересна атракция бе и автентичният родопски кът, старателно подбран и съхраняван от читалището в с. Средногорци.
Посетителите имаха също така възможност да дегустират уханен ментов чай, приготвен и сервиран по атрактивен начин на чайна церемония, както и да се насладят на традиционна мароканска кухня, както и специфични за региона на Мадан ястия.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I