Частен съдебен изпълнител е обявил за публична продан две емблематични сгради за Смолян. На търг се продава бившият Градски съвет на родопския град, известен през последните години като „Журналиста", както и бившият Младежки дом. Двете сгради имат своята история в различните периоди на развитие на града, като първата е построена по уникална каменоделска технология на майстори от Момчиловци, заимствали опит от Италия, а втората бе една от най-посещаваните в близкото минало от младите хора. Причината да се стигне до публичната продан е заради претенции на консорциум „Светлина", според който Община Смолян им дължи близо 800 000 лв. за извършвани дейности при мандата на предишния кмет Дора Янкова.
„Други неуредени подобни вземания нямаме, освен с консорциум „Светлина", с който продължават обаче изясняване на обстоятелствата. Разписвани са фактури проформа, което за мен лично не е обяснимо, не е плащано ДДС, за което в момента тече проверка", коментира кметът на Община Смолян Николай Мелемов. Той припомни, че именно тези две сгради бяха предложени от него на Общинския съвет да бъдат включени за продажба, но получи сериозен отпор от опозицията. „Нашата идея беше да се появи купувач, който да оцени по достойнство стойността на тези две сгради и да се поддържат и развиват, а не да се рушат", добави Мелемов.
Кметът припомни още, че след като са прекратили договора с консорциума, Община Смолян е закупила автовишка, като е назначила и работници, които да поддържат осветлението на територията на общината и тази дейност е излязла в пъти по-евтино на данъкоплатеца. „По посочения договор Общината е трябвало да заплаща ежемесечно по 12 523 лв. само за обслужване, като отделно се заплаща всеки извършен ремонт, в т.ч. смяна на крушка, като нито една не е сменена по гаранциите. Предишното ръководство е спряло да плаща още през 2009 г. като е оставило на сегашното дългове за над 800 хиляди лв.", коментира още Мелемов.
От общинската администрация припомниха, че заради предишни подобни претенции на консорциума са изплатени близо 500 000 лв., тъй като отново частен съдебен изпълнител разпродаваше имоти на общината заради въпросния договор. В момента, обявената първоначална цена за втория етаж е 478 864 лв, за близо 800 кв.м, а цена от 238 320 лв е обявена за първия етаж, който е от 394 кв.м, като и двата са част от бившият Градски съвет, който се намира на Стария център на Смолян. Цената на кв.м е 238 лв, като е 80% от стойността от пазарната цена. 502 480 лв е първоначалната цена на помещението, което се продава от бившия Младежки дом, който е пригоден за банков офис, като цената за кв.м е същата, като при предходната.


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I