263 регистрирани престъпления за последните 5 години

Истински нарко бум се отчита в Родопите. 263 са регистрираните престъпления, свързани с наркотични вещества през последните пет години, установи проверка на „Родопи Смолян".
22 са делата за дрога през 2013 г. Този брой се запазва и през следващата година. Ръстът през 2015-та е повече от сериозен-54 регистрирани случаи. 46 от тях са за притежание на опасни субстанции, 6 за разпространение на дрога и два за отглеждане на наркотични вещества. През 2016 г. случаите вече са 88. Заловени са 1,678 килограма канабис, 189 стръка от наркотичното растение, 1,021 кг синтетична дрога и 352 грама кокаин. През миналата година регистрираните престъпления, свързани с наркотици са 77. Задържаните количества пък са 1,061 кг марихуана, 0,389 кг стръка канабис, 5,5 гр. синтетични наркотици и един грам хероин.
През настоящата година пък определено ще бъде отбелязан рекорд. Само в началото на феруари бе задържан гръцки гражданин с килограм и 571 грама канабис. 55-годишният чужденец отглеждал дрогата в къща под наем в рудоземското село Елховец. Мъжът е родом от град Патра, но пристигнал преди месеци в Смолянско, а местните мислели, че се занимава със земеделие. Разследването по случая продължава, като по неофициална информация голямото количество дрога е било предназначено за пазара в Родопите и Северна Гърция.
„Извършителите на престъпления с наркотични вещества са предимно в младежка възраст, които поради увлечение, лекомислие и любопитство вършат подобни деяния. Няма данни за организираност на тези групи, както и за лица –наркодилъри, които да са превърнали наркоразпространението в основен източник на доходи. Основният вид употребявани наркотици е марихуаната, като употребата на амфетамини и други синтетични наркотици е епизодична. Превантивната роля на осъдителните присъди през изминалите години, наложени спрямо задържаните лица, извършващи наркопрестъпления, ги прави изключително предпазливи и затворени, което затруднява работата по документиране на престъпната им дейност", посочват от Областната дирекция на МВР.
Все повече млади хора биват залавяни с дрога. Тревожното е, че един сериозен процент от тях са в училищна възраст. Бум има и при водачите на автомобили, употребили дрога. Само за ден през миналата седмица бяха задръжани четирима души-двама дрогирани шофьори и двама за притежание на наркотици.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I