Малките мечета, появили се в Доспатско пред хорските погледи, били изоставени от майката, затова се наложило еколози да ги преместят спешно в Парка за танцуващи мечки край Белица.
Според специалисти, трите мечета са на възраст не повече от четири месеца и се е наложило провеждането на спасителна  съвместна акция на МОСВ, РИОСВ – Смолян и фондация „Четири лапи". Това се е случило  след получен сигнал на дежурен телефон на РИОСВ в събота около обяд.
Както вече писахме, три малки мечета без майка се появиха в района на село Барутин, община Доспат, на асфалтов път в близост до река.
„С цел безопасност, както за мечетата, така и за жителите на селото, животните са прибрани от Спешната група към екоинспекцията. Извършен е няколкочасов оглед в района, като са търсени следи от майката. Тъй като тя не е намерена, със съдействието на МОСВ са предприети мерки по координиране на съвместни дейности с фондация „Четири лапи". Поради факта, че мечетата са кърмачета и дълъг престой без мляко би довел до смъртта им, те веднага са транспортирани и приети в Парка за танцуващи мечки край Белица, стопанисван от "Четири лапи" и фондацията на Бриджит Бардо. Там за тях ще бъдат полагани грижи от опитни специалисти", коментира директорът на РИОСВ – Смолян инж.  Екатерина Гаджева.
Междувременно екоинспекторите ще поставят фотокапани в района на село Барутин и ще се следи дали ще се появи майката на мечетата. Ако тя не бъде открита в рамките на следващата седмица, те ще бъдат настанени в спасителен център в Гърция, който е специализиран в оказването на помощ на осиротели мечета и връщането им в естествената им среда.



Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I