Възкресение Христово e, най-големият празник на християните, наричан още Празник на празниците.
Смята се, че възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род. Великден е сред така наречените подвижни празници и се определя в зависимост от първото пролетно пълнолуние.
Подготовката за честването му започва преди седмица, наречена Страстна седмица.
В християнската религия Възкресението Христово се чества на третия ден, след като той е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба.
По Великденските празници на трапезата има козунаци и боядисани яйца. Червените яйца са символ на Христовата мъченическа кръв, а козунакът е символ на агнеца божий - Христос. Яйцата се носят в храма за освещаване. 
Боядисването на яйцата е традиция, запазена вече 4000 години. В България с първото яйце, задължително боядисано в червено, са свързани различни обичаи. На някои места то се поставя под иконата и престоява там до следващия Великден. На други места се поставя в сандъка с момински чеиз, на трети пък се заравя в средата на нивата, за да я пази от градушка. Също се хвърля и в река.
Великден се празнува от днес в продължение на три дни. Сутринта в неделя цялото семейство посещава църквата за тържествената литургия. По традиция през празничните дни се посещават родители и кумове, като се носят великденски козунаци и боядисани яйца, за да се засвидетелства обич и почитание.
Седмицата след Великден се казва Светла седмица, защото възкресението на Христос донася просветление за всички.
Днес имен ден празнуват: Велик, Велика, Велико, Велин, Велислав, Величка, Величко, Велка, Велко, Вельо, Вили и Велина.
24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I