135 души са се изследвали за ХИВ в Регионалната здравна инспекция в Смолян от началото на годината, съобщиха от РЗИ. Няма установени серопозитивни лица. От изследваните т.нар. „бърз тест" са си направили 94 човека. С негова помощ всеки желаещ има възможност в рамките на 15 минути да установи безплатно и анонимно своя ХИВ-статус, като посети Приемния кабинет в здравната инспекция всеки работен ден от 9 до 16 часа.
За съжаление статистиката в национален мащаб е тоста стряскаща. За същия период от време в страната са открити нови 95 ХИВ-серопозитивни лица. С тях носителите на вируса у нас са вече 2 810 лица. Съотношението на инфектирани мъже и жени от регистрираните за тази година лица е приблизително 8:1 в полза на мъжете. Над 90% от новорегистрираните са се инфектирали по сексуален път – 53% при хомо-/бисексуален контакт и 5,3%  - при инжекционна употреба на наркотици, сочат данните на здравните инспектори.
20 май е Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/ СПИН, който се отбелязва всяка трета неделя на м. май. Тази година преминава под мотото „Подготовката за бъдещето се основава на опита от миналото". Кампанията, известна още като Candlelight Memorial, е съвкупност от инициативи за насърчавате на образованието в сферата на сексуалното здраве и диалога в уязвимите общности, както и за ускоряване на застъпническите действия в посока на действащи политики в областта на превенцията на ХИВ/СПИН и грижата за хората, живеещи с вируса.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I