„Работим зад граница-погасяваме кредити, вдигаме къщи"

Работещите в чужбина родопчани продължават да са най-големият инвеститор в селата и градовете на Смолянска област. Изкарващите прехраната си зад граница превеждат парите на своите близки и роднини. Това прави емигрантите един от най-стабилните източници на свежи пари в областта. Парите, пратени от гурбетчии, отиват за сметки за вода, ток и вноски по заеми. В Родопите обаче, емигрантите предпочитат да ремонтират и обновяват домовете си, някои инвестират и в молитвени храмове.
Между 1000 и 1500 евро изкарва едно семейство, трудещо се в областта на селското стопанство в чужбина. Подобни средства месечно у дома могат само да се сънуват.

Ремонти на къщи и погасяване на кредити

Освен да ремонтират и строят къщи, основна цел на гурбетчиите е да погасяват кредитите си. Младо семейство от Касъка вече трета година е в Лондон и се хвали, че е успяло да погаси кредита си от 40 хиляди лв., взет за строеж на къща. Ще поработят още, за да си изкарат пари, защото искат като се роди детето им да не се чудят как да го гледат, а да имат заделени средства. 
Село Касъка е място, където гурбетчиите се връщат и харчат парите си. Добрият стандарт е осигурен от гурбетчиите, а жителите имат претенции, че живеят като европейци. Младите хора също не бягат от родното си място. Като се завърнат от чужбина хората строят нови къщи, а други извършват съществени подобрения по тях. Всяко семейство има поне един роднина зад граница, който обаче като спечели пари се завръща и ги инвестира в родното си място.

Висок стандарт-повече бебета

В селото няма социално слаби, нито безработни. Раждат се и деца и населеното място има положителен естествен прираст. Повечето от хората работят зад граница като шофьори на тирове. Мъж от Касъка споделя, че си е докарвал 1500 евро на месец от тази работа, но като е спечелил достатъчно се е завърнал в родното си село, а и е искал да е по-близо и до семейството си. Хората са щастливи и живеят нормално.
Доста села от Доспатска община по това време на годината се обезлюдяват. Стотици тръгват на гурбет в Гърция, Испания, Потругалия, САЩ, но мощна група от почти 400 души се насочва към Англия. Във Великобритания отиват предимно млади хора – ученици в последен курс, студенти или семейства, които оставят малките си деца на баби и дядовци.
„Ферми" от нашенци зад граница

Близо 70% от 600-те работника в английската ферма Оукдън фарм в Кент са родопчани, което прави почти 400 човека от всички, посочва мениджърът на фермата Салих Ходжов, който е родом от село Бръщен. Стопанството на английския собственик Тим Чамбърс е разположено на 2 455 декара площ и е дало препитание на хиляди родопчани. Няколкостотин от тях са от родното му село. По-голямата част от работещите са записани по препоръка на свои приятели и роднини, които вече са работили във фермата. Те са най-вече от Бръщен, Барутин, Любча, Црънча, Доспат и Смолян. Най-трудно за  гурбетчиите е преди самото заминаване, когато трябва да се разделят със семействата и децата си за период от 6 месеца. Иначе те са свикнали на селскостопанска работа и тя не може да ги уплаши, напротив – мотивира ги да показват по-добри резултати, а и със сигурност доброто възнаграждение ги стимулира.
И дано тази тенденция продължи, за да не обезлюдеят селата съвсем и все пак гурбетчиите да се завръщат по родните си места.
Николай Михайлов
На снимките:
-Джамията в Бръщен е изградена предимно с дарения на гурбетчии
-Стегнатите и ремонтирани къщи в родопско село

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I