Традиционният празник „На кафе и бяло сладко в Златоград" ще се проведе на  9 юни в Етнографския ареален комплекс. Той привлича хиляди гости от страната и съседна Гърция. На 9 юни Старият град отново ще се потопи в аромата на кафе, връщайки атмосферата на някогашните кафенета като място за общуване.
Известното златоградско кафе, приготвено на пясък, ще бъде основен акцент в празничната програма. Наред с „въртяното" кафе на пясък, сервирано с бяло сладко,  гостите ще имат възможност да опитат и дегустират различни вариации на горещото ободряващо питие- еспресо, лате, турско, капучино, фрапе и др.  Ретро нюансите ще се допълват от музиката на 50-те и 60-те години на миналия век-стари градски песни, италиански канцонети, френски шансони.   
Празникът се провежда за трета поредна година и е организиран от Общината и Етнографския комплекс. Домакините с гордост разказват, че пътят на кафето по българските земи тръгва от Златоград. Кафето е пристигало преди векове най-напред в Златоград. Тук е била първата спирка на керваните с камили, пренасяли стоките от пристанището в Порто Лагос.


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I