След аномалиите през последните няколко сезона, които поставиха на сериозно изпитание пчеларите в Смолянско, сега те се надяват на добър сезон. Надеждите идват, след като пролетта е доста благоприятна за пчелните семейства в региона. „Зимата беше сравнително добра - без продължителни и силни застудявания, с повече сняг и много повече валежи въобще от предходната. Снежният и дъждовен март месец създаде предпоставка за оптимално развитие на пролетната растителност, а необичайно горещият април допринесе и за преждевременното развитие на много видове. От години не сме имали толкова добри условия по време на цъфтежа на овощните видове", коментира Андрей Андреев от Сдружение „Родопска пчела". Според него, цъфтежът действа като истински допинг за пчелите и там, където е имало недостиг на белтъчна или въглехидратна храна, той бързо е бил компенсиран с изобилието от нектар и цветен прашец. „Пчелите в кошера са вече изцяло подменени, тоест тези, които са посрещнали зимата в края на миналата година, са подменени от индивидите отгледани от януари. Остава само да се надяваме през тази година май да бъде истински май, а не февруари или март, както не рядко се случва", добави Андреев. Той е категоричен, че на този етап всичко върви добре и се надява, че добрите условия ще ни съпътстват и през останалата час от сезона. Андреев обаче, не крие, че в региона пчеларството си е жив авантюризъм.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I