Рибари от Девин отново сигнализират за умряла риба в яз."Цанков камък", като според тях проблемът е доста сериозен и искат незабавна намеса на компетентните органи. Проблемът е от няколко дни и се е появил, след като е спаднало нивото на язовира, заради което на самата му опашка има образувани ями, в които рибите попадат в капан. Водата се изпарява, те остават на сухо и измират. „Опитвахме се с доброволци и членове на Ловно-рибарското дружество да спасим каквото можем. С кофи прехвърляхме риба от ямите, но има места, в които не може да правим подобни неща, тъй като потъваме", коментира Владимир Пейков от Ловното дружество в родопския град. Според него, са засегнати голями количества риба от вида шаран, каракуда и др., като подчерта, че в момента е размножителният период, при който се хвърля хайверът и последствията са сериозни. „Сигнализирали сме институциите, очакваме на място да се извърши проверка и от Басейнова дирекция", добави Пейков. Според рибари, проблемът е най-вече в района на бившата електрическа подстанция, където е насипвано с чакъл, а впоследствие са се появили и ямите. Според тях, нивото на водата в язовира е доста под необходимите норми за сезона и очакват становището по въпроса от компетентните органи. „Проблемът може да бъде разрешен, ако се извърши и разчистване на тези ями, за да може при оттичане на водата, с нея да се движат и рибите, а не да остават в капан", категоричен бе още Владимир Пейков.
Сигналът е подаден до министрите на околната среда и водите и енергетиката.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I