Председателят на БОК Стефка Костадинова връчи сребърния олимпийски медал на Милка Манева в Национална спортна академия „Васил Левски“ по време на честването на Международния олимпийски ден и Деня на българския олимпиец.
Тържественото събитие събра в многофункционалната спортна зала олимпийски, световни и европейски шампиони и медалисти, изтъкнати наши спортисти, треньори, ръководители, деятели, студенти и преподаватели. Сред официалните гости бяха още Асен Марков – главен секретар на ММС, проф. Пенчо Гешев – ректор на НСА и вицепрезидент на БОК, Белчо Горанов – генерален секретар на БОК, Неделчо Колев – президент на БФ вдигане на тежести, както личният и национални треньори на медалистката, представители Община Смолян и на СК „Родопа“, личния я й треньор Костадин Грозданов, близки и приятели на вицешампионката.
В началото в залата прозвуча Олимпийския химн, след което прочувствено приветствие към Милка Манева отправи президентът на БОК Стефка Костадинова. 
„За мен е огромна чест от името на Международния олимпийски комитет и на Българския олимпийски комитет да връча това отличие и да поздравя една талантлива и силна българка като сребърна медалистка от Игрите в Лондон през 2012 г. във вдигането на тежести", каза в приветствието си Костадинова.  
"Съдбата отреди Манева да не преживее веднага онзи велик миг на почетната стълбичка и да си получи заслуженото след трудната борба в категорията още там, в английската столица, пред очите на целия свят. Милка преживя мъчителен и дълъг път в търсене и очакване на това, което й принадлежеше. И благодарение на засилените мерки на МОК и световната спортна общност срещу допинга, тя дочака своя звезден миг. Едно шестгодишно закъснение и един ясен знак, че рано или късно всеки си получава заслуженото. Днешният ден е тържество на справедливостта, честната игра и феърплея в спорта. Милка вече е сребърна медалистка, а България има своя трети медал от Игрите в Лондон. Олимпийското отличие на Манева ни прави горди като българи. Пожелавам й да предаде този дух, тази непримиримост и сила на децата, които в момента тренира. За да имаме повече като нея в бъдеще на олимпийската стълбичка. Благодарим ти, Милке! Честито и успех!“, заяви  Костадинова.
Последва самата церемония по връчването на медала – организирана по строгия протокол на МОК и състояла се под продължителните аплодисменти на присъстващите в залата. 
Милка Манева благодари в краткото си емоционално изказване на всички, спомогнали за това, България да има медал във вдигането на тежести на Игрите през 2012 г. Думите на щангистката бяха многократно прекъсвани от бурни продължителни аплодисменти.
Милка Манева спечели сребро в кат. 63 кг във вдигането на тежести на Олимпиадата в Лондон, но медалът й бе връчен шест години по-късно тъй като повторните тестове показаха наличие на забранени медикаменти в пробите на класиралите се пред нея три състезателки. 
Така крайното класиране в категорията е следното: 1. Кристин Жирар (Кан) 236 кг, 2. Милка Манева 233 кг, 3. Лус-Мерседес Акоста Валдес (Мек) 224 кг. Това трети медал за България от Игрите в Лондон, след среброто на Станка Златева в борбата и бронзът на Тервел Пулев в бокса. 
Щангите стават третият спорт с отличие от предпоследната Олимпиада, а Милка е първата българка в историята с олимпийски медал при жените във вдигането на тежести.  Церемонията завърши с интервюта и снимки за спомен, а след това всички се събраха пред Административната сграда в очакване на щафетата със символичния Олимпийски огън. Шествието потегли от т.нар. Арка, премина по алеите и спортните обекти на НСА и накрая факелът бе предаден от студентите в ръцете на Стефка Костадинова. Президентът на БОК поздрави присъстващите с празника и връчи факела на Милка Манева. 
24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I