Освобождават допълнителен обем в язовир „Златоград" заради очакваните сериозни валежи днес и постъпването на нови количества вода във водното съоръжение. За целта работят помпите на Водноелектрическата централа, съобщи областният управител на Смолян Недялко Славов. Според него, на този етап няма никакви притеснения нито възникнали проблеми след валежите от последното денонощие. „Нивата на язовирите се задържа от вчера. В „Пловдивци" нивото е четири метра под преливника, в „Златоград" също, но там работят помпите на ВЕЦ – а, което осигурява допълнителен обем", коментира Славов. Обстановката в речните корита в областта също е нормална, няма данни за наводнения и бедстващи хора. Учебният процес в цялата област е нормален.
Институциите в Смолян са в пълна готовност да реагират при необходимост, ако се появят проблеми вследствие на очакваните обилни валежи. За целта областният управител на Смолян Недялко Славов е разпоредил на кметовете на общините да предприемат редица мерки. Една от тях е да прегледат и актуализират общинските планове за защита при бедствия в част „Наводнения", с цел своевременното им въвеждане в действие при необходимост. Създадена е необходимата организация за наблюдение на водните нива и състоянието на всички язовири, микроязовири, хидротехнически съоръжения и на критичните участъци от речните легла. Кметовете на общините са задължени да следят състоянието на пътищата.
В област Смолян се очакват интензивни валежи и гръмотевични бури, главно в следобедните часове, вечерта и през нощта. Има условия за градушки. Очакваните количества валеж са от 50 до 70 л/кв.м. Не са изключени валежи над 100 л./кв. м.
Очаква се водното количество на река Черна при Смолян да премине над жълтия праг на внимание във вечерните часове днес и в сутрешните часове утре. Водните количества на реките Арда и Елховска при Рудозем, както и на Маданска река и Върбица в Златоград е възможно да достигне жълтия праг през идните часове.




Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I