Приветствие от главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи по случай празника Рамазан Байрам
 Уважаеми мюсюлмани,
Всеизвестно е, че приятните моменти отминават бързо. Така неусетно мина и месец Рамазан, месецът, в който имахме възможността да изложим исканията си пред Аллах Теаля.
Днес празнуваме, като празникът е израз на удовлетворението ни от факта, че сме изпълнили дълга си. Това е репетиция за деня на къямет, като разликата е там, че след тази репетиция може да поправим грешките си, докато в къяметския ден нямаме да имаме този шанс.
Байрам е моментът да си спомним за мисията, с която сме изпратени на този свят, за задълженията си към Аллах Теаля, както и за възможностите, които имаме.
Да, това са възможностите, които са дадени на нас, докато мнозина други са лишени от тях - като възможността ни да се поправим, каквато хората, заминали си от този свят, вече нямат. Имаме възможност да отидем до джамията, от което са лишени мюсюлманите в Мианмар и в Източен Туркестан.
Възможността да сме с близките си на Байрам е дар от Аллах, от който са лишени мнозина хора по света поради различни причини – заради това, че са прокудени от родината си поради война. Тези са малка част от безкрайните възможности, дадени ни от Аллах Теаля, за които не намираме време да Му благодарим.
Да не забравяме и словото Му: „Ако Ми благодарите ще ви надбавя (Моите блага и благодат), а ако сте неблагодарни, знайте, че наказанието Ми е жестоко”. Следователно благодарността към Аллах е само в наша полза и ние сме Му благодарни за това, че ни удостои да срещнем Рамазан и да правим ибадет в него, благодарим Му за всеки миг, който преживяваме.
Но благодарността, която обхваща всички блага, е тази, че сме мюсюлмани. Това е най-голямото благо, което Аллах Теаля ни е дал, и от което са лишени много хора по света. Това е реалността, върху която трябва да размишляваме и да се възползваме разумно от нея. Аллах да приеме ибадета на всички и да озари сърцата и умовете на всички, така че да имат възможност да разберат мъдростта, заложена във всяка част на живота ни.

С тържествени молитви в джамиите у нас бе обявено началото на свещения празник Рамазан Байрам.
След края на едномесечните пости в месеца Рамазан, от днес до неделя мюсюлманите празнуват Рамазан Байрам, наричан още Шекер Байрам заради черпенето с баклава локум, сладки.
По традиция първият от трите празнични дни се чества с най-близките. По-младите мюсюлмани посещават по-възрастните си роднини, близки, приятели и съседи, целуват им ръка, с което изразяват своето уважение към тях.
С този празник завършва месец Рамазан (Рамадан), през който мюсюлманите стават преди изгрев слънце, закусват и до залез слънце не се хранят и не поемат течности, включително и вода, пази се “оруч”. Въздържанието се налага от религията, за да може всеки мюсюлманин да се доближи до състоянието на бедните, гладните и страдащите хора. Рамазан е месец на опрощението, покаянието и милосърдието. Според поверията през свещения месец Мохамед получил от Аллах свещените писания на Корана чрез главния ангел Джебраил.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I