Смолян е единствената област, която бе отличена с три грамоти в Националната система „Живи човешки съкровища – България".
Програмата се координира от Министерството на културата, Института за фолклор при БАН, със съдействието на Националната комисия на ЮНЕСКО в България.
Националната система „Живи човешки съкровища – България" цели съхраняване на знанията и уменията за културно изразяване, които имат важно историческо, художествено и културно значение за страната, както и тяхното предаване на следващите поколения чрез реализиране на ефективни програми за подготовка на кадри.
През настоящата годината се навършват десет години от въвеждането на системата. На официалната церемония за отбелязване на годишнината, която се състоя в галерия „Средец" на Министерството на културата, Смолян беше единствената област в страната, отличена с три грамоти. Те бяха връчени лично от заместник-министъра на културата Румен Димитров на Регионален исторически музей „Стою Шишков" – Смолян, на Читалище „Светлина"- Неделино за уникалния Неделински двуглас и на НЧ „Родопска просвета-1923"-Девин.
Събитието е част от Европейската година на културното наследство и от културната програма на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Присъстваха областни управители, заместник-областни управители, председатели на читалища, ръководители и представители на културни институции в страната.
Заместник-областният управител Андриян Петров подкрепи участниците от област Смолян в Националната система.




Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I