„Заради хвоста в Ерма река хората избягаха в Златоград!", твърди мъжът

Фермер от златоградското село Ерма река осъди „Горубсо-Златоград" заради „отровената" му нива, която хвостът е превърнал в неизползваема. З.П. заведе дело срещу рудодобивния гигант след като не успя да постигне извънсъдебно споразумение с дружеството.
З.П. твърди, че поради запълнения обем на хвостохранилището към Ермореченската обогатителна фобрика, хвост от него е заливал земята на редица жители в селото, превръщайки я в необработваема. Това пък принудило много хора да напуснат имотите си и да търсят спасение в близкия Златоград.
„Нивото на хвоста се покачва и започва постепенно, лека-полека да се приближава и натрупва в посока, обратна на течението на реката, т.е. в посока към селото и там, където залее земята, тя става напълно неизползваема. По този начин, много имоти и къщи, вили по поречието на реката, в посока от стената на хвостохранилището към селото бяха затрупани от хвоста като собствениците се изселиха главно в Златоград.
По посочения начин хвостът започна да залива и дворното ми място, като по този начин направи залятата част негодна за обработване, а лятно време ветровете вдигат част от утаилия се и изсъхнал хвост във вид на сух прашец и по тази причина в дворното ми място не може да се живее безопасно, постоянно има прахолях и отрови, които дишам", посочи пред съда потърпевшият З.П.
Твърденията на „Горубсо-Златоград", че имотът му бил отчужден, пък се оказа, че не отговарят на истината.
Родопчанинът предложи проблемът му или да бъде решен като от дружеството започнат системно да изземват хвоста от хвостохранилището, за да се понижи нивото му, или да спре дейността на Обогатителната фабрика, а рудата да се пренасочи за смилане в Рудозем, или пък от дружеството да закупят имота му като със средствата той си вземе жилище в Златоград, където „в чиста природна среда да доживее дните си".
Районните магистрати осъдиха „Горубсо-Златоград" да възстанови чрез очистване и да рекултивиране за собствена сметка имота на родопчанина.
На снимката: Хвостохранилището в Ерма река

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I