В неделя в епархийския манастир „Св. Пантелеймон" над Смолян Негово Високопреподобие архимандрит Висарион ще възглави св. божествената Литургия в църквата „Св. св. Козма и Дамян". Той ще измоли застъпничеството на безсребрениците лечители да ни даряват здраве и благодат заедно с иконом Запрян Шиков, изпълняващ длъжността игумен на манастира и енорийски свещеник към храм „Св. Неделя" в „Райково", и отец Иван Марински от катедрален храм „Св. Висарион Смолянски" – Смолян.
Богослуженията по случай храмовия празник на манастирската църква „Св. св. Козма и Дамян" ще започнат в събота от 18 часа с тържествена Вечерня и Петохлебие, на която ще се прочете  акатист към двамата св. лечители и към св. Йоан Рилски по повод пренасяне на мощите му на 1 юли от Търново в Рилската св. обител през 1496 г.
В неделя храмовият празник ще продължи в 8 ч. с Утреня, а от 9 часа ще се отслужи света божествена Литургия,  възглавена от архимандрит Висарион и с участието на иконом Запрян Шиков и отец Иван Марински. Ще бъде отслужен водосвет за здраве,  ще има благословена трапеза.
Църковното настоятелство осигурява безплатен транспорт в неделя за Литургията. Автобусът ще потегли в 8,30 часа от паркинга пред Супера в Горно Райково и  ще спира на всички спирки до манастира.
Нека всички заедно да почетем светите лечители-безсребреници Козма и Дамян, родени в Рим и кръстени в Христа, призовават от Архиерейското наместничество. Убити са през 284 г. от лекар, завидял на славата им. Православието посочва, че усърдно са изучили начините за лечение, но не вземали от никого пари. Помагали на всички, изцелявали в името на Бог и вярата в Христа. Още приживе били  наречени „безсребреници".



Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I