Надвишават се сроковете за отнемане на имущество, съдът отхвърля исковете

Антикорупционната комисия се прицели в хиляди „съмнителни" левове, придобити в Родопите, но удря на камък в съда по отношение на надвишени крайни срокове за стартиране на процедури за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество. С тези мотиви исковете биват отхвърляни в съда, разкриха за „Родопи voice" запознати с материята юристи.
Както вече писахме, двама родопчани станаха мишена на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество. От КПКОНПИ поискаха отнемане в полза на държавата на имущество в размер на 443 528.37 лева. Според териториалната агенция на Комисията в Пловдив, то е придобито незаконно от лицата Т.М. и С.М. Двамата са собственици на дружество, ситуирано в Кърджали. Бизнесмените са от кърджалийското село Мургово. Двамата работели дълги години в Западна Европа.
Проверката на Комисията за установяване на значително несъответствие в имуществото на лицата е започнала с решение на директора на КПКОНПИ в Пловдив. Тя е образувана през 2013 година. Предявяването на иска обаче е направено едва през през октомври м.г. По този начин е нарушен законът, според който до процедура по отнемане на имущество трябва да се премине в рамките на година. Този срок може да бъде удължен еднократно с 6 месеца. И двата обаче не са били спазени. Това накара окръжните магистрати в Кърджали да оставят без разглеждане предявените искове от страна на Комисията за противодействие на корупцията. Производството срещу двамата бизнесмени бе прекратено, като решението на магистратите край Арда може да бъде обжалвано пред Апелативния съд в Пловдив.
Съдът в Кърджали отхвърли и друг иск от страна на Комисията по антикорупция. Окръжните магистрати не откриха „налице предпоставките за даване ход на делото".
Той касае имущество на жител на региона на обща стойност 30 599 лева, със съмнение за придобиване по незаконен начин. „Срокът на проверката е преклузивен и производството по Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество като цяло приключва с изтичането на този срок като е недопустимо да се развие впоследствие и исково производство пред съда, поради преклудиране на правомощията на Комисията и на нейните органи спрямо проверяваното лице", се посочва в мотивите на магистратите при отхвърляне на исковата молба като недопустима.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I