„Ако ви е скучно и не ви звънят по мобилния телефон, изтеглете бърз кредит". Това е един от вицовете, който е и смешен, и тъжен. Всеки теглил такъв вид кредит и се е забавил с вноска ще потвърди това.
Почти един на всеки трима българи, е бил предаден на събирачи на дългове, или т.нар. колектори, които събират просрочени кредити и неплатени сметки, показват последните данни на колекторските агенции за 2017 г. Експерти обясняват резкия скок с три причини - икономическото оживление, ръста на доходите и ръста на кредитирането у нас.
От бранша добавят и че т.нар. първични кредитори, каквито са банки, фирми за бързи кредити и търговски дружества, вече много по-рано търсят услугите на колекторски агенции. В момента, просрочието, заради което един дълг се дава на събирачите, е 2-3 месеца, за разлика отпреди две години, когато това време бе 6 месеца и дори повече.

Колкото по-зле живеят хората, толкова повече стават фирмите за бързи кредити.

Поне в Смолян над 15 от тях имат офиси. Офертите са навсякъде-по спирки, ел. стълбове, до некролозите на починалите хора, налепени са агресивно и са оставени телефони. На тях не им трябват вестници за реклами, интернет сайтове или радиа. От рекламите им лъха още по-голяма примамка. „Пари навреме, без доказване на доход, без поръчител, сбъдни мечтите си" и т.н. И така в съзнанието ви се поражда една мисъл защо да не вземете да си смените пералнята, да направите ремонт или пък детето ви ще кандидатства, или пък да отидете на почивка и да запушите някоя финансова дупка. Вече сте се вързали и звъните или пък посещавате офис, а може и по интернет да кандидатствате, там става още по-бързо. Кредитът се урежда веднага, не ви трябват безкрайни документи, например ако кандидатствате в банка. Без да се замисляте подписвате договора и не четете, че във вноската ви влиза сума за гарант (поръчителство), застраховка и ГПР от порядъка за 48-50 процента. Без да се замисляте, че ако вземете 1000 лв. за 14 месеца при месечна вноска 160 лв., ще върнете 2 897 лв.

Ако забавите с два дни вноската , започват тормоз и заплахи по телефона.

После те вкарват в централния кредитен регистър и се водиш, че не обслужваш кредита си, а това моментално те лишава от възможност да се пробваш за банков заем.
Другата уловка, за която споделят хората е, обещанието, че първият заем е без лихва за определен  период от време – обикновено 15-20  дни. Когато кандидатстваш онлайн се оказва, че ако искаш да вземеш 300 лв. за 17 дни, трябва да върнеш след този период 364 лв. или 21 процента лихва. Това е така, защото трябва да си осигуриш поръчител, а ако не можеш, самата фирма осигурява обезпечението и така лихвата за 17 дни е 64 лв., споделят хора, които също са били примамени от рекламите за бързи кредити.
Хората не си правят сметка дали ще могат да погасяват големите месечни вноски, защото в този момент не разсъждават, че могат да останат без работа или да се появи някакъв здравословен или друг проблем. Тогава става страшно-тормоз по телефона, на работното място, заплахи, че ще уведомят работодателя, ще лепят стикери пред вратата на апартамента ви. Получавате имейли, че за дълг от 400 лв. ще ви направят запор на заплатата, ще ви опишат имуществото и ще го разпродадат чрез частен съдебен изпълнител. Четейки заплахите оставате с впечатление, че дължите 50-60 хиляди лв., а не 400 лв.
След като не помогне и този вариант, те дават на колекторски фирми, чиято дейност също не е законово регламентирана. Тормозът продължава с още по голяма сила.
Семейство, теглило  кредит, за да си купи нов телевизор. Първата вноска са внесли без проблем, но след това близък човек от семейството се е разболял и се наложило да се събират пари за лечението му, затова пропуснали две плащания. Това обаче съвсем не помогнало като оправдание пред въпросната фирма. Кредитът им ще стане изискуем и ще платят 2000 лв. като ги дадат на колекторска фирма. „Може да умреш от този тормоз", разказват още потърпевшите, които безкрайно съжаляват, че са теглили бърз кредит. Отделно има случаи на бити хора, които са се забавили с вноски, или посещения по домовете им.
Изминаха няколко години от влизането в сила на промените в Закона за потребителското кредитиране, а положението сякаш не се е променило. Офертите на финансовите институции крият по-високи лихви и нови такси. И още–отпадането на таксата при предсрочно погасяване на заем не важи за всички кредити, както беше обещано. Цената на кредитите се запази, но продуктът стана по-сложен. Фирмите за бързи кредити отново взимат същите пари и повече даже, но по друг начин.

Съсипани съдби и животи, а държавата бездейства от много години.

Фирмите за бързи кредити не спазват масово законовите регламенти, правилата се нарушават, хората се ограбват. Вярно е, че никой не кара насила някого да тегли бърз кредит, но трябва да има някакъв контрол върху дейността на фирмите, защото те подвеждат хората. А и статистиката сочи, че такива кредити теглят хора с ниски доходи, тези които нямат лъскави коли и се разхождат по улицата, докато срещнат рекламата.
И така вървейки си по улицата, виждате как уличните стълбове и заграждения са превзети от реклами за бързи кредити, дори и некролозите на покойниците не са пощадени, сред ликовете им са разлепени брошури, обещаващи лесни пари. Някои откриват символика, че като теглиш бърз кредит и твоят лик ще бъде тук, но вече като покойник.
Други, които не търсят символика, се връзват на рекламите и като изтеглят кредит кошмарът им започва.
Николай Михайлов



Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I