Народният представител от ГЕРБ и председател на Комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова откри кампания в Смолян за безплатни скринингови изследвания за хепатит В и C. Кампанията „Скъсай с хепатита!" се организира от Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист" и Сдружение „ХепАктив", под патронажа на Комисия по здравеопазването към Народното събрание.
На официалното откриване присъстваха зам.-областният управител Адриян Петров, зам.-кметът на община Смолян Марин Захариев, д-р Сийка Чернева - директор на дирекция „Надзор на заразните болести" към РЗИ-Смолян, представители на двете пациентски сдружения.
Д-р Даниела Дариткова заяви при откриването на кампанията, че целта й е да се повиши информираността на гражданите за хепатит В и С, които дълго протичат безсимптомно.
„Всички трябва да сме ангажирани с идеята да реализираме плановете на Световна здравна организация  и на българското здравеопазване до 2030 г. да елиминираме хепатита. Възможността за елиминация става чрез съвместните усилия и действия, когато правим адекватна превенция и скрининг на заболяването и изследване на повече хора. Тогава, когато гарантираме сигурност на кръвните продукти чрез инвестиция в апаратура, която ранно диагностицира наличието на вирусни частици в кръвта", каза д-р Дариткова.
Тя съобщи, че здравното министерство се е ангажирало чрез европейски средства да закупи специални апарати за българските трансфузионни центрове, които на най-ранен етап откриват хепатитни вируси.
„Доброто лечение също гарантира елиминация на заболяването. Поради тези причини имаме добри резултати и добри данни от НЗОК за повече от 3000 излекувани пациенти, за които касата плаща лечението на хепатит С и В. Най-важното е обаче там, където можем да правим превенция с ваксинации, да я използваме активно", подчерта председателят на Здравната комисия към НС.
В България задължителната имунизация за хепатит В е от 1992 г., затова и случайте на този вид хепатит са драстично намалели. За хепатит А също има ваксинация, която е пожелателна, като тук най-важното е да се спазва добра лична хигиена.
Общите предизвикателства за борба с хепатита бяха обсъдени на една регионална конференция в края на юли миналата година, когато България беше домакин под патронажа на българското председателство на ЕС и Комисията по здравеопазване. От там излезе резолюция за общите предизвикателства и възможността за съвместни решения за борбата с хепатит и СПИН в района от Централна и Източна Европа.
„Вярвам, че с приложенията в нормативните документи на тази резолюция ще имаме адекватна борба с хепатита. Благодаря на представителите на община Смолян, областна администрация, Регионалния инспекторат по образование, защото е важно заедно да си подадем ръка, за да може да скъсаме с хепатита", заяви д-р Дариткова.
Официалното откриване приключи със символично отрязване на вратовръзките и шалчетата в подкрепа на кампанията „Скъсай с хепатита!".
Специално оборудван за целта бус, които е позициониран на площад „Свобода", има готовност да изследва около 300 човека за ден.


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I