14 448 нарушения - 113 пияни, 33 случая на дрогирани водачи

216 пътни произшествия, при 41 от които са били ранени 70 души, а загиналите са двама. Това е отчетът „6 месеца по пътищата в Смолянско", обхващащ периода от началото на годината до 30 юни, съобщиха от полицията.
За същия период на миналата година произшествията са били 243, като при 37 от тях са ранени 45 участници в движението, двама са загинали. Забелязва се намаление на броя на произшествията, но нивото на транспортен травматизъм е по-високо, т.е. увеличен е броят на пострадалите при катастрофи с 11, посочват от Областната дирекция на МВР. През отчетния период са регистрирани 14 448 нарушения на Закона за движение по пътищата, като за тях са съставени 1394 акта за установяване на административно нарушение, 6961 фиша и 5711 електронни фиша. Най-честото нарушение на правилата за движение е управлението на автомобил с несъобразена скорост-5725 случая. 1060 са случаите на неспазване на предимство, знаци и сигнали. 1756 случая на неправилно паркиране, 339 – на неправилни маневри, 293 случая на управление на технически неизправно МПС. В 1391 от случаите водачите са били с нередовни документи. Констатирани са 289 случая на неизползване на обезопасителни колани, 102 случая на ползване на мобилен телефон при управление на МПС. За първите шест месеца на 2018 г. са констатирани 113 случая на управление на автомобил след употреба на алкохол, като в 46 от случаите концентрацията е била до 1,2 промила. В останалите 55 случая концентрацията на алкохол в кръвта на водача е била над 1,2 промила и за тях  са образувани бързи производства за престъпление по чл.343б, ал.1 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от една до три години и глоба от двеста до хиляда лева. 12 водачи са отказали да бъдат проверени с техническо средство за употреба на алкохол. 33 водачи са управлявали автомобил под въздействието на наркотични вещества, като срещу тях също са образувани бързи производства за престъпление по чл.343б, ал.3 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от една до три години и глоба от петстотин до хиляда и петстотин лева. Трима водачи са отказали да бъдат тествани за употреба на наркотични вещества, допълват в отчета си от полицията.



Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I