Заради Африканската чума е забранено вече брането на трюфели в Смолянско. Това става ясно от заповедта, издадена от шефа на Регионалната дирекция по горите инж. Венцислав Фурлански. Забраната е валидна за три месеца.
Тази стъпка е една от превантивните мерки, които се вземат с цел недопускане на разпространение на болестта. За целта, Южно държавно горско предприятие трябва да вземе необходимите мерки и да постави обозначителни табели за ограничения достъп.
Търсенето на трюфели обичайно става с добре обучени кучета, а цената на „черния диамант", в зависимост от качеството, се търгува от 1 000 до 1 600 евро.
От Областна администрация Смолян също са подготвили листовки, с които да уведомяват населението за опасността от заразните заболявания по животните, като такива ще бъдат разпространявани и на ГКПП „Златоград". По информация на областния управител Недялко Славов, на този етап няма регистрирани случаи на заразени животни на територията на региона.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. ПРЕДИ БАЙРЯМ,ГЕРГЬОВ ДЕН, ВЕЛИКДЕН ИДВА ЧУМАТА ТА ХОРАТА ДА НЕ МОГАТ ДА ПРОДАВАТ АГНЕТА ...И ЗА ДА Е ПЪЛНО ИЗТРЕБВАНЕТО НА ХОРАТА И ГЪБИ НЕ МОЖЕ ДА СЕ СЪБИРАТ.

    ОтговорИзтриване
  2. не случайно сме на 130 място по свобода на словото. очаквах да ми скриете коментара...жалки сте.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I