Празникът на свети пророк Илия в едноименния параклис до строителния техникум в „Устово" събра десетки миряни от квартала и гости от съседни села. Божествената св. Литургия отслужи отец Васил Маджаров от църквата „Св. Николай Чудотворец", към която енория е параклисът. Той отслужи също Петохлебие и празничен водосвет. По време на богослужението песнопенията се изпълняваха от църковния хор с диригент Радка Чакърова.
Отец Васил Маджаров поздрави всички именници и семействата им, обърна се към богомолците по молитвите на св. пророк Илия Богда дарува на всички наслада с Неговите вечни блага. Спомена имената на тези, които са принесли благодатния обяд.
Църквата определя св. Илия като „пророк и предсказател на великите Божи дела", като „ангел в плът" и „предтеча на второто Христово пришествие", каза отец Васил на богомолците.
Пророкът е роден 900 години преди Христа в град Тесвия в Палестина. Баща му го видял като бебе, завит в огнени пелени. Това означавало, че ще живее в светлина, ще има нравствена извисеност и духовна близост с Бога. Св. пророк Илия е един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в Единния Бог.
Присъстващите бяха поръсени със светена вода и почерпени с дарения курбан.


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I