Звукът от разливащ се алкохол, стремглаво търсещ дъното на чашата и жадуващ да я изпълни. Това, според учени от Великобритания, бил най-успокояващият звук за работещите. Значи нещо от сорта на „къл-къл-къл". Западният модел на фън шуй. Нашенският освен него се допълва и с някоя друга псувня. За да се излее негативната емоция. По родните земи и друг шум представлява душевно облекчение, който пък води до по-горните лечебни свойства на „къл-къл-къл". Това е „търрр". Звукът на банкомата, когато е отприщил поредна порция спокойствие за душата и семейния уют в края на месеца. Много е готин. „Банкоматът е като съдник. Заставаш смирено пред него и мушкаш картата, молейки се на ум да се чуе радващият шум. Когато това не се случи следва хаос-първо в мислите, после и у дома. Голяма въпросителна какво е станало и прояждащи чувства за несигурното бъдеще. Много тъжни банкомати е имало тук. Особено в кризата. Някои дори от суеверие бутаха картите си само в един-единствен. Защото смятаха, че щом веднъж е пуснал пари, няма начин да не го стори пак", разкрива родопчанин философията си за устройството с парите.
Когато няма „търрр" или пък паричното съдържание на звука не е достатъчно, тефтерите в кварталните магазини и кръчми набъбват до размер на телефонен указател. Интересно, защото няма актуализиран истински такъв от години, но пък подобни записки в бакалиите са като душевно досие на живеещите в региона на една от най-красивите планини в света. А истината в тях далеч не се съдържа само в разкривените заврънтулки, които напомнят факта, че хляб ведно с пет кренвирша е равно на около 5 кинта, а кутия цигари е на същата стойност. Срещу записките винаги стои едно име и… простото му желание и него ден да се почувства човек-с някакъв измислен колбас, бучка сирене, хляб, цигари, може би патронче с алкохол и надеждата по-скоро да бъде зачертан в тефтера, плащайки борчовете си.
А пък на почти всеки втори квартален магазин се кипри лозунгът „Вересията-враг на търговията". Колко да е враг в обществото на оцеляващите работещи-бедняци?!
На снимката: Най-тъжният банкомат в Родопите. Допреди години, некролозите обаче бяха свалени
Четете по темата по-късно тук:
21% лихва за 17 дни!
Бърз кредит и некролог – „пари навреме", колектори, заплахи…
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I