В Чепеларе стартира подписка в защита на набелязаната за закриване Районна прокуратура в града, готвят се и протести, които да стигнат дори до… Брюксел. Оказва се, че Общината дори не е била уведомена от Висшия съдебен съвет относно обсъждането и вземането на решението става ясно от писмо от кмета Славка Чакърова до правосъдния министър Цецка Цачева.
„Организирахме среща с обществеността, на която всички присъстващи изразиха безпокойството, а и изненадата си от вземането на решение, което не е, а следва да бъде съгласувано, с всички заинтересовани страни, каквито са гражданите на Община Чепеларе, както и представители на държавни и общински институции, стопански и нестопански организации, адвокатура, нотариус и магистрати от района. Съобразно уверенията на ВСС и препоръките на Европейската комисия, приемането на подобно решение, което представлява явно пилотната  част от цялостната стратегия за промяна на съдебната карта в страната, следваше да стане след провеждане на широко обществено обсъждане, на което да бъдат поканени, за изразяване на становище, всички заинтересовани страни, което не беше направено.
 В Докладите на Европейската комисия до Парламента и Съвета са дадени, изрични препоръки за обсъждане с обществеността, и въобще с всички заинтересовани лица, и за постигане на съгласие, относно начина на промяна на съдебната карта, още повече, че до момента не са изпълнени и необходимите според Комисията мерки, които следва да съпътстват подобна реформа.
Община Чепеларе и обществеността в Общината считаме, че планираната реформа ще има крайно негативни последици за развитието на Община Чепеларе, в границите на която е по-голямата част от националния курорт Пампорово, и изобщо върху бъдещето на населението й. Понастоящем пред мен, като кмет, обществеността изрази намерение да пристъпи към ефективни и публични протести, както и да поиска от Европейската комисия откриване на т.нар. „наказателна процедура" срещу България", се посочва в писмото до правосъдния министър.
От Общината планират втора среща с обществеността по проблема, която ще се проведе в сряда.
„Проектното решение накърнява човешките ни, граждански и съюзни права, същото е взето без съгласуване с засегнатото гражданско общество и без да се вземат предвид изключително сериозните негативни последици върху това общество. Проектното решение е взето в противоречие с правото на Европейския съюз, ЕКПЧ,  Конституцията и законите на Република България, при несъобразяване препоръките на Европейската комисия, по непрозрачен начин и будещ основателни притеснения начин", пък се посочва в мотивите за стартиране на подписка от гражданите в защита на Районната прокуратура.
„В случай на липса на реакция от съответните институции и несъобразяване с нас- засегнатите лица, заявяваме готовността си да пристъпим към ефективни протести на територията на Община Чепеларе, в София и в Брюксел", категорични са граждани на родопския град.
Припомняме, че с решение на Прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет предстои закриване на 11 районни прокуратури в страната, сред които са тези в Мадан и Чепеларе. Общинските съвети в Мадан и Рудозем пък излязоха с протестни декларации срещу решението.


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I