Въпреки дъждовното време много хора предпочитат да разпускат през лятото в планината, а не по морето. Къщите по селата, които приемат туристи полагат усилия те  да останат доволни и пак да ги посетят. Родопчанки приготвят пататници, баници и други вкуснотии, с които очароват гостите. „Големи порции, не можем да ги изядем, коментират хората, а такова кисело мляко не сме консумирали. Личи си, че е домашно", споделят доволните туристи.

Съборите са също повод за почивка

Много села имат празници през лятото и голяма част от хората ги посещават, което също си е един вид почивка, а и допълнителен доход за родопчани. Сега чакат с нетърпение Гайдарското надсвирване в село Гела, което се провежда в началото на  август. На тези празници си правят срещи и родовете затова всеки, който може, прави всичко възможно да ги посети. Хората посещават и много параклиси, където се правят курбани на името на светията на параклиса. Но по пътя до тях хората се натъкват на мечи следи и единствено ги успокоява това, че се движат на големи групи и мечка едва ли ще ги нападне.   
Крепостта Калето до с.Кошница, Смилян и всички села по Ардинското корито също са предпочитана дестинация за почивка и туризъм.

Страхът от мечки гони туристите?

Заради страха от мечките обаче хората се страхуват да  ходят в красивата ни гора, която също е едно чудесно място за релакс. От година на година се наблюдава все по-голям спад на желаещите да бъдат сред прохладата на планината. Една от основните причини за отлива на туристи пък е именно страхът от среща с огромните зверове, коментират туроператори. И не само отливът е на туристи, но и на родопчани. Хижарите също се оплакват, че няма много желаещи да ползват хижите.
Но пък хората, които разчитат на доходи от гъби и билки, рискуват и ходят в гората. За тях това е единственият начин да спечелят някой лев. Също и тези, които се занимават с дърводобив.

За родопчани е в сила поговорката „ден година храни".

Затова те използват лятото за селскостопанска работа, макар че дъждовното време им създава проблеми. А и ако има и туристи е още по-добре за тях. Посрещат ги като близки хора, защото е известно родопското гостоприемство.
Почивните дни през лятото са прекрасно време, в което може да се посетят различни места, а хората да направят уикенда си приятен и разпускащ след тежката седмица. Жителите на планината използват oтĸpитите бaceйни. Те са в Дeвин, Pyдoзeм и Злaтoгpaд, а в Смолян е закрит.

70 лева на ден за семейство край басейна

И тoвa лятo Дeвин тpaдициoннo ce пpeвpъща в най-желаната дестинация. Πpeз yиĸeндa xoтeлитe ca пoчти пълни, a ĸpaй бaceйнитe трудно се намират cвoбoдни меcта. Гpaдът e eдинcтвeният в oблacттa, ĸoйтo paзпoлaгa c гoлeми oтĸpити бaceйни. Входът е 8 лв. на човек, но пък цял ден си правиш плаж, коментират смолянчани. Около 60-70 лв. им излиза ако отидат семейство с едно дете. В тази сума освен входа за басейна е включен транспортът и храната.
В града на минералната вода се намира един от най-модерните в Южна България аквапаркове. Той  разполага с няколко вида пързалки, както и всичко необходимо за забавления и релакс на гостите и жителите на общината.
В Смолян цената на закрития басейн за граждани е 5 лв., а за деца -2 лв. При закупуване на карта за 20 посещения, възрастните плащат 70 лв., а децата – 20 лв. Общината не търси печалба от спортното съоръжение, събраните такси се използват за поддръжката на басейна. Напливът на желаещи да плуват е много голям, затова през лятото е въведен график.

Активен спорт в града или на нивата в село

Активно спортуващите ползват всеки ден след работа и в почивните дни спортните съоръжения в града. На стадиона в Смолян е пълно с хора, които бягат, играят футбол, други са на многофункционалната спортна площадка, където има игрище за тенис на корт, волейбол, две игрища за футбол и за баскетбол. Доскоро нямаше нито един тенис корт, а към днешна дата с подкрепа на общината и с частна инициатива са изградени четири съоръжения за тенис. Натовареността на обектите е много голяма. Децата също не скучаят през лятото, а активно спортуват.
Хората използват максимално лятото, за да почиват, а други пък за селскостопанска работа по селата. Според тях си почиват психически от стреса на трудното ежедневие.
Но засега дъждовното време обърква доста от плановете на всички. „Ще ръждясаме от влагата", коментират хората и се надяват все пак да усетят лятото и в планината.
Николай Михайлов


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I