„Тормоз от години" от страна на частен приют за кучета накара жителите на рудоземското село Елховец излязат на импровизиран протест пред Областната администрация в Смолян.
Всичко започва през 2010 г, когато английско семейство си купува къща в квартал на Рудозем и започва да отглежда кучета. Впоследствие купува бивша селскостопанска постройка и гатер в рамките на Елховец, където продължава да отглежда стотици четириноги и до днес. Хората от квартала на селото, който се намира срещу кучкарника, „вдигнали ръце" от миризмите и кучешкия лай. Очаквали този приют да се премести, но преди дни разбрали, че им е издадено разрешително от местната общинска администрация за разширяване на имота.
„Той се намира точно срещу нашия квартал, всички институции си заравят главите като щрауси в пясъка и не ни обръщат внимание. Затова хората спонтанно решиха и излязоха на протест пред Областна администрация", коментира Венцислав Енев, който се представи като един от най-потърпевшите жители на Елховец от този приют. Според него, институциите твърдели, че това не е приют. „Нека това го обяснят на хората, които вече седем години не могат да се наспят от кучешкия лай, като по този начин не могат и да са работоспособни за следващия ден. В квартала, в който живеем, има слепи хора, които могат да общуват единствено със слуха си. Представете си този лай, какъв тормоз е за тях. Ежедневно сме подлагани на шум и миризми от приюта, заради които хората имат притеснения, че ще тръгнат зарази. Заради непоносимия лай, не могат да разхождат домашните си любимци, както и децата с колички. През годините получавахме обещания от общинското ръководство, че този приют ще бъде премахнат. Но не само, че това не се случва, но и случайно разбрахме, че е издадено разрешително за строеж, с което дефакто се опитват да узаконят обекта. Този приют трябва да бъде премахнат, защото противоречи на законите", категоричен е Енев, който говори от името на протестиращите.
Той е категоричен, че става въпрос за временен приют и по никакъв начин не трябва да бъде узаконяван на това място, на което се намира в момента.
„Не сме против животните, аз имам домашен любимец и се грижа с голяма любов за него. Нека този приют да бъде извън населеното място и да не пречи на никого. Този приют е повече бизнес за английското семейство и тяхната организация, а не решава проблема с кучетата в региона", категоричен е Венцислав Енев. Членове на протестиращите, между които беше и народната певица Кристина Енгерова и гайдарят Росен Шехов, който й е съпруг, бяха поканени от зам.-областния управител на среща, за да обсъдят проблема.
След нея, зам.-областният управител Владимир Гърбелов заяви, че се работи по проблема от страна на администрацията и предстоят редица проверки.
„Навсякъде е разпратено до институциите, до кмета на община Рудозем, и то по най-бързия начин да направят проверки. Без становището на институциите не може да вземем отношение", коментира Гърбелов.
Той бе категоричен, че представители на Строителния надзор ще направят щателен оглед на място, за да проверят дали всичко е законно. Ще бъдат изпратени и представители на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
„Даже сме разпоредили и на Регионалната здравна инспекция да се направят проверки за шума. Представители от Областна администрация също ще бъдат на място. Но има две страни. Едната страна е законността, другата страна са протестиращите", добави зам.-областният управител.
Според директорът на БАБХ д-р Сава Бозуков, собствениците на имота имат съгласувана проектна документация и се надява, че при изпълнение на обекта проектът ще изпълнява изискванията на ветеринарното законодателство.
Според кмета на община Рудозем Румен Пехлеванов, администрацията е издала разрешително за строеж на собствениците на въпросния имот.
Протестиращите от своя страна не скриха скептицизма си след срещата.
„Направихме среща с двамата зам.-областни управители. Не мога да кажа, че сме удовлетворени докато не бъде решен проблемът. Те поеха ангажимент да направят необходимите проверки, но откровено казвам, че и аз, и останалите хора, не вярваме на институциите докато всичко не бъде решено", коментира Венцислав Енев.
Протестиращите жители на Елховец бяха категорични, че ще продължават да протестират докато постигнат своето, а то е да живеят без кучешки лай в собствените си домове.
„Нашите домове са нашата крепост и ние държим да останат такива. Не може правата на животните да бъдат въздигнати по-високо от правата на хората. Ще продължим докато постигнем своето", заявиха протестиращите.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I