Това лято на „Маказа" ще има рекорди. Натовареността на пункта е още по-натоварено спрямо миналата година, отчитат служителите на ГКПП-то. В края на сезона пък цифрите ще бъдат обобщени.
Граничният пункт през Златоград пък отново става предпочитан. Причината е в натовареността на „Маказа". За сравнение през 2016-та година потокът рязко беше спаднал. Само хората от района избираха да минат през лъкатушещия път под връх Костадин към най-близките населени места на съседите ни. Точно пък сега е времето да се избере този маршрут за Бяло море. Спокойно и без нерви, коментират  златоградчани. В това се убеждават и други хора, които решават да не късат нерви по опашки на „Маказа" и почивката им да започне с ядове.
С 20 на сто по-голям трафик през Златоград
„С 20 на сто се е увеличил потокът на туристи преминали през ГКПП „Златоград". Все повече пътуващи през летния сезон избират този пункт, вместо през „Маказа", където се образуват периодично опашки". Думите са на директора на РД „Гранична полиция" в Смолян комисар Стоян Мандажиев. Той посочва, че всяка година има увеличение на потока през всички пунктове на българо-гръцката граница. Интересен е фактът, че през миналата година през Златоград се насочват и много румънски туристи. Особено в делнични дни няма опашки и натрупвания, които са характерни за почивните дни, коментира граничният шеф. Това се дължи на факта, че  се наблюдава изключително неритмичен трафик – около 50 коли наведнъж по-трудно се обслужват. Също така проблем има и с малкото на брой трасета на пункта.
Няма опашки, но следват завой след завой
„Пътувах по този път-завой след завой, особено в първата част, около 20 км. Като се минат трите села, започва старият път, който е малко по-лек. Разстоянието не е голямо, но се кара бавно. На всеки му понася различно. Дума да не става за сравнение с другите пътища, по които ходим до Гърция", изразява мнение преминал по маршрута турист. Той допълва, че Златоград е чудесен град и никой няма да съжалява ако го посети и оттам потегли за Гърция. 
„Пътят действително е доста тесен и с много завои, но пък за сметка на това няма нито една дупка. Прекрасен, гладък асфалт. Не е натоварен- ходим цялото семейство почти всяка седмица до  Бяло море", споделя Емилия от Смолян, която хвали съпруга си, че е добър шофьор и не усеща напрежение по време на пътуването.  
„Предпочитам да пътувам през Златоград, защото до Керамоти е 2 часа, а до Ксанти час и половина. Проблемът не е в пътя, а в завоите, но като се кара внимателно не е страшно. Иначе на „Маказа" трябва да чакаме с часове и ще се изнервим", изразява мнението си Детелин от Мадан, който през почивните дни с приятели ходи на плаж на Миродато.     
„През „Маказа" е по-добре. Хубав път, какво като се чака, все пак сме тръгнали за почивка. Не бързаме за никъде. Не предпочитам пункта през Златоград, много завои и този тесен път, категорично не бих го избрала", споделя 48-годишната Надя. 
Прогнозите са, че до края на 2019 г. може да бъде готов новият ГКПП край Рудозем. През този пункт до Ксанти ще се ходи за час.
Така, че хората ще имат още по-голям избор от къде да пътуват. Така и ще се разтовари трафикът.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I