Десетилетия чакане. Дълги години по сокаците на безвремието в Родопите. Един малък град, сгушен в могъщата прегръдка на великата планина. Където гайдите носят из баирите тъжни и радостни мотиви, понасяни от уникалния неделински двуглас. Песни, каращи сълзи да се спускат по лицата на отрудените чеда на Родопа. Капки от очите, прекосяващи набраздените и морни човешки картини. Образувайки малък път, който обаче е побрал цялото битие, всички тегоби на душите в „онзи" край на България. Където хората са забравени, където мъжете милват половинките си с мазолестите ръце на своята съдба. Хората, които заслужават най-много. Хората, които винаги са били в центъра на Родината, никога в нейната периферия.
Пътят на сълзите от радости и тъга постави този асфалт, ремонтира и отправи посоката. Едни километри, които отварят Неделино към света. Малката, сгушена в баирите община, постигна своето.
„Този път е за хората, направили сме го, водени от техните желания, мечти, болки. Те го пожелаха и бе въпрос на родопска упоритост той да бъде факт. Хората в тази част на планината заслужават този път, който отваря нови посоки, нови мечти, нови усещания. Те заслужават много повече, но това е само началото", казва кметът на Неделино Боян Кехайов. Години са били нужни, но той успява за съвсем кратко време да подготви и изпълни едно обещание, продиктувано от желанията на същите тези хора.
Пътят Крайна-Долен, бързата връзка на Неделино със света е готов! Курбан за безаварийно пътуване пък ще отвори отсечката днес.

3 километра „план" от зората на демокрацията…

Пътят Крайна-Долен е проект, замислен още от зората на демокрацията, като първият работен проект е бил изготвен още през 1991 г.от арх.Шехредски. За съжаление, дълги години след това проектът не намира реализация. Едва през 2017 г. стартира дейност по изпълнение на мащабния обект с изграждането на моста над река Тикленска, на стойност 900 000 лв., който се явява едно от най-важните съоръжения за връзка между пътя Неделино-с.Крайна и селата Крайна и Долен.
Пътят е дълъг 3 км и преминава през териториите на Община Неделино и Община Златоград. Целта му е да съкрати разстоянието до вътрешността на страната и гранично-пропусквателния пункт „Маказа". Също така пътят ще осигури удобно, безаварийно, а през зимния период и безпроблемно пътуване на жителите и гостите на Община Неделино. С реализацията на пътя се очертават добри перспективи за икономическото развитие на региона, привличане на туристи и нови инвестиции за Община Неделино.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I