Повече от 90 медала раздадоха организаторите на мащабното международно състезание по ориентиране, което вече трети ден се провежда в Родопите. Участниците – от 10 до над 75 години, бяха разпределени във възрастови групи. В петдевното състезание по ориентиране участват около 360 състезатели от 11 държави.
Днес ориентировачите се надпреварваха в градска среда. Теренът, който трябваше да преодолеят бе от 500 м до 3,9 км, в централна градска част, с улици и много тесни пътечки между оградите на самите къщи.
Медалите бяха връчени от зам.-кмета Марин Захариев, президента на Българската федерация по ориентиране проф. Атанас Георгиев, Румен Бечев – директор на РДТ – Смолян, Петър Кадиев – бивш депутат, бивш състезател по ориентиране, активно помагащ при организирането на състезанието, инж. Димитър Кръстанов – председател на ТД „Карлък" – Смолян, Димитър Дамянов – първия треньор по ориентиране в Смолян. Бе връчена и купа „Тренера – 2018". Нейн носител е Петранка Ангелова от СКО „Вариант 5" – Търговище, която взе участие с най-много деца от 10 до 18 години. Мъжете и жените във възрастова група 21 Елит получиха и парични награди, осигурени от Емилия Иванова.
„Много сме доволни от протичането на състезанието, особено днес, един много специален ден за всички нас. Аз съм родена в Смолян, живея в Търговище и съм много щастлива, че  правим нещо съвместно в памет на Георги Захариев, който много искаше това да се случи", каза Петранка Ангелова.
„Този ден беше специално замислен да бъде в памет на Георги Захариев и мисля, че се получи един чудесен старт, едно чудесно състезание и истински празник при награждаването. Много искаме и ще направим всичко възможно това състезание да стане традиционно", каза Игнат Орлов от ТД „Карлък" – Смолян.
Потвърждение на твърдението, че това е семеен спорт са трите сестри Антоанета, Андрея и Евангелина Дяксови – внучки на родопския историк Андрей Печилков, родени в Смолян, но живеят и тренират в София. В надпреварите обаче те участваха с името на клуба по ориентиране „Карлък" и се състезаваха за Смолян. Антоанета стана трета в елитната група на 21-годишните, а Андрея и Евангелина се класираха на първо място, съответно в групата на 18 и на 16-годишните. На въпрос как се чувстват те отговориха: „Изморени, тъй като това е район, който изисква сериозна подготовка". Момичетата бяха категорични, че с огромно удоволствие се състезават за Смолян.
„И трите сме родени в Смолян. Тук за първи път хванахме карта, тук бяха първите ни стартове и състезания. За нас е чест да се върнем  тук, от където сме започнали", казаха Дяксови.



Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I