Започнаха тридневните  отслужвания на Молебния канон на Пресвета Богородица  в Смолянска духовна околия от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай. Той бе посрещнат сърдечно в село Момчиловци заедно Чудотворната икона на Света Богородица „Златна ябълка" с цветя и пита от дечица, изучаващи „Религия- Православие" с учителката си Мария Кетева. В празничната Вечерня заедно с митрополит Николай участваха неговият първи викарий Знеполски епископ Арсений,  архиерейският наместник на Смолянска духовна околия архимандрит  Висарион, свещенослужители от митрополията, Смолян и околията, както и митрополитският хор „Свети апостол Ерм". За богослужението бяха дошли областният управител Недялко Славов, кметът на община Смолян Николай Мелемев, кметът на село Момчиловци Сийка Суркова.
На Вечернята митрополит Николай обяви, че отличава с офикия „протойерей" свещеника на с. Момчиловци Николай Рангелов, който 35 години служи в храм „Св. св. Константин и Елена", грижи се за храма и миряните, моли се, насърчава хората. Досега не е отличаван, каза той, и три пъти попита множеството в храма: „Достоен ли е?" Три пъти отговорът беше: „Достоен!". Пожела на вече протойерей Николай Рангелов да има дълъг живот и усърдие за духовните дела. Храмът беше пълен.
Негово Високопреосвещенство специално благодари на областния управител, по чиято покана се провежда тридневното митрополитско гостуване в три църкви в Смолянска духовна околия заедно с Чудотворната икона „Златна ябълка" и заяви, че когато светската власт е заедно с Църквата, молитвите са силни и можем да стоим твърдо и непоклатимо на скалата на вярата. Той обяви, че Чудотворната икона „Златна ябълка" ще остане в Момчиловци и през нощта, докогато преминат всички желаещи да се докоснат със сърцата си до нея и да помолят Божията Майка за закрила.Дори и когато се върне в църквата „Успение Богородично" в Горни Воден, квартал на Асеновград, тя пак ще закриля Момчиловци. Митрополит Николай се обърна с думите: „Благославям ви! Прегръщам ви много отечески! Пожелавам ви любов, здраве, благоденствие и мир!". Тези думи ще останат незабравими...
Празничната  вечерни с Молебния канон на Пресвета Богородица  пред Чудотворната икона „Златна ябълка" в четвъртък от 18 часа  ще бъде отслужена в храм „Св. Йоан Рилски" в Девин, а в петък от 18 часа в епархийския манастир „Св. Пантелеймон" над Смолян. До светата обител  ще има осигурен безплатен превоз – автобусите ще тръгват в петък в 16,30 часа от автогарата в „Устово" и от паркинга пред супера в Горно Райково и ще спират на всяка спирка до манастира
Росица Примовска

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I