Един от най-известните затворници в страната написа нова молба за помилване до президента Румен Радев. Този път делтапланеристът от Кърджали Стайко Иванов е изпратил посланието си за справедливост под надслов „Надежда".
Припомняме, че кърджалиецът, наричан Човекът-птица, излежава 8-годишна присъда за убийството на македонския гражданин Киро Тодоровски, извършено на 11 май 1997 година. Той твърди, че е невинен. Първоначално прокуратурата повдига обвинение срещу него, но месеци по-късно го сваля и прекратява производството поради липса на доказателства. Делтапланеристът завежда дело срещу държавата заради неправомерното му задържане. Отговорът пък е ново дело срещу него, въпреки, че голяма част от доказателствата вече са унищожени. Следва задочна присъда срещу Стайко, който години наред е един от най-издирваните българи от Интерпол, избирайки бягството пред затвора.
Понастоящем Стайко е в килия в Пловдив, откъдето е написал и молбата си. Предлагаме я на вашето внимание:

Н А Д Е Ж Д А

От Стайко Делчев Иванов, считащ себе си за противозаконно задържан по присъда, постановена не по реда на закона, както изисква чл.1, ал.1 от НПК на РБългария, както и в условията на извършено престъпление от съдия и прокурор при воденето на съдебния процес срещу мен.
Г-н Президент,
За пореден път се обръщам къв Вас с надеждата, че като президент избран пряко от народа и по повод предизборните Ви изявления, че ако бъдете избран - ще отстоявате правата на гражданите като поставяте за водещо пред Вас - Върховенството на закона и справедливостта. Разбира се, че законът Ви дава правото, когато имате основания и доказателства, че се нарушава и още повече, както е в моя случай - грубо и цинично погазване на закона, да отмените еднолично изпълнението на наложено наказание. От официалните документи, както и от материалите по дело НОХД № 10398/2006 г. по описа на Окръжен съд гр.Хасково, с които разполагате. Аз в моите жалби съм посочил - кои са нарушенията на закона, както и извършените престъпления от съдия и прокурор, по които не само аз, но и голям брой юристи, както и граждани с юридически познания смятат, че това е така, и което е основанието ми да се обърна към Вас. Тъй като очевидно от съдебната ни система, в лицето на Главния прокурор, ВКС, ВСС и ИВСС се отказа да се поставя върховенството на закона - под прикритието, че всяко оповестяване за извършено престъпление от съдия и прокурор при извършване на дейността си - е намеса в работата им. Всичко това е видно от отказа на посочените по-горе, да се произнесат по въпросите, които са посочени в моите жалби и протести и по които съм представил писмени доказателства, и с които разполагате и Вие. Въпреки,че както пишете в отговорът Ви от 18.07.2018 г. с № 94-03-136/2, че към настоящия етап не намирате основания за помилване.
Г-н Президент,
Аз не съм извършил престъплението , по което съм получил наказание от 8 години затвор по присъда, издадена по "Съвест и Морал", но в противоречие на фактите и доказателствата по НОХД № 10398/2006 г. по описа на ОС гр.Хасково и не за това се обръщам към Вас.
Моята молба и надежда към Вас е на база документите и материалите по НОХД № 10398/2006 г. по описа на ОС гр.Хасково, да разгледате и проверите спазен ли е редът, както е по закон от момента на повдигане на обвинение до изправянето ми на подсъдимата скамейка. И спазени ли са задължителните действия, които трябва да се извършат от прокурор и съдия, които са посочени в моите жалби и протести, като вземете предвид и последното становище на Инспектората на ВСС с № Ж-18-566/18.07.2018 г. и моят протест срещу това от 24.07.2018 г.
Отговорът по поставените въпроси ще Ви даде възможността - без да засягате решението на съда и да бъдете обвинявани в опит за намеса - да приложите правото си по закон като - ме помилвате с отмяна на изпълнение на наложеното наказание, което е постановено не по реда на закона. И за което имате основание от доказателствата, посочени от мен в моите жалби и протести и по които Главният прокурор, ВКС и ИВСС отказват да се произнесат. И след като те отказват да се произнесат, то няма и в какво да бъдете упрекнати в решението си и решимостта си да бъдете воден от Върховенството на Закона във вашите действия и което всички ние - вашите избиратели - искаме и очакваме от Вас.
Г-н Президент,
Не искам да вярвам, че както се казва "надеждата умира последна", защото ако това е така - то всичко направено си губи смисъла според мен.
Вие сте на ход, покажете на къде ни водите, чрез Вашето решение в частност по моя случай, но като цяло засягайки всеки един от нашия народ, на който Вие сте водач.
И не си измивайта ръцете като Пилат Понтийски.
01.08.2018 г.
Окръжен затвор, гр.Пловдив
С уважение: Стайко Иванов
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I