Жителите на община Чепеларе ще блокират главния път Смолян-Чепеларе, в знак на протест с решението на Висшия съдебен съвет за закриване на Районната прокуратура в родопския град. Това съобщиха от Инициативния комитет, който възнамерява в петък да спрe движението по пътната артерия от 11.00 ч .до 13.00 ч ., в началото на Чепеларе в посока Пловдив-Смолян.  
„Гражданите на община Чепеларе с изненада и безпокойство научиха, че Районната прокуратура в родопския град ще бъде закрита. Всъщност тази новина стана достояние на хората от общината чрез медиите“, се казва в съобщението на инициативния комитет.
Според тях, жителите на общината считат, че това решение е немотивирано и несъобразено с редица значими фактори – географски, демографски, икономически, социални и други.
„Най-притеснителен е фактът, че то не е обсъдено и съгласувано с гражданите на община Чепеларе, които пряко засяга. Изненадани от това решение са и представителите на местната власт, които също не са били информирани. Решението е взето непрозрачно и накърнява човешките, граждански и съюзни права на хората от района, а освен това е в противоречие с препоръките на Европейската комисия, като би могло да се стигне и до стартиране на така наречената „наказателна процедура“ срещу България“, категорични са от Инициативния комитет.  
На 25 юли 2018 година в залата на община Чепеларе се проведе събрание на жителите от района, на което се реши, че заедно с органите на местната власт ще бъдат предприети всички възможни действия, включително и ефективни протести, за да се защити запазването на Районна прокуратура-Чепеларе.
За изпълнение на тези решения и координиране на действията бе създаден „Инициативен комитет за защита на човешките, гражданските и съюзни права на гражданите на град Чепеларе“.
Именно това формирование е инициатор на протеста, който според местни жители няма да е последен, ако не бъдат чути и не се отмени решението за закриване на прокуратурата.
На протестни действия са готови и в други две общини в Смолянско – Рудозем и Мадан, тъй като с въпросното решение се закрива държавното обвинение и в Мадан, което обслужва населението на двете общини.  Общинските съвети в двата града приеха и протестни декларации, които бяха адресирани до  държавните институции, съдебната власт и ръководството на държавното обвинение, с които изразяват несъгласието с предприетите реформи. От там бяха категорични, че ще използват всички предвидени мерки по закон, включително и предприемането на протести в защита на Района прокуратура – Мадан.
24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I