Все повече нараства броят на извършените „общоопасни престъпления" в региона. С над 25 на сто повече жители на Смолянско са били осъдени в рамките на миналата година спрямо предходната за подобен род деяния, отчитат анализите на Националната статистика.
През 2017 г. с най-голям брой и относителен дял са осъдените лица за общоопасни престъпления - 183, или 59.8% от всички осъдени лица. На второ място в структурата на престъпленията са тези против собствеността. Осъдените лица са 39 или 12.7% от общия брой. Осъдените лица за престъпления против стопанството са 27 с относителен дял 8.8%. Намаляват с 12.9% спрямо 2016 година.
Спрямо 2016 г. през отчетната 2017 г. нараства броят на осъдените лица за престъпления против личността и против правата на гражданите, посочват статистиците.
Както вече писахме, 231 родопчани са получили присъда „лишаване от свобода" в рамките само на година според данните на Националната статистика за област Смолян за м.г.
През 2017 година с осъдителни присъди (ефективни и условни) са приключили делата на 318 извършени престъпления. Броят на осъдените лица с влезли в сила присъди е 306, от които и седем непълнолетни.
114 жители на региона са поели към затворите след като са получили ефективни присъди.
Най-голям е делът на осъдените на лишаване от свобода до шест месеца и от шест месеца до една година-по 97 лица. С лишаване от свобода от 1 до 3 години са наказани 34 лица, от 4 до 5 години – двама жители на региона, а от 5 до 10 години-един.
Наказанието пробация е наложено на 46 лица. С глоба са наказани 27 души, а с обществено порицание – 2 лица.
Обвиняемите лица в област Смолян през м.г. са 451, посочват от статистиката.
През 2017 г. коефициентът на криминална активност  за областта е 316 на 100 хил. души от средногодишното наказателноотговорно население в област Смолян и е по-малък от коефициента на криминална активност за страната (421) с 24.9%.
Броят на осъдените мъже е 291 в Смолянско, или 95.1% от общия брой.
Най-много наказания през м.г. са били дадени за общоопасни престъпления, като техният брой спрямо предходната година нараства с 25,3 на сто. На второ място в структурата на престъпленията са тези против собствеността. Отчита се и ръст на престъпленията против личността и против правата на гражданите.


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I