Жители на община Чепеларе започват серия от протести със затваряне за два часа на главния път Пловдив - Смолян. Както вече 24smolian.com писа, причината за недоволството им е решението на Висшия съдебен съвет за закриване на Районната прокуратура в града. 
Две блокади на главния път Смолян – Пловдив ще има днес, заради протести, в които жители на Чепеларе и съседните села ще спрат движението в продължение на два часа. Това става ясно от обявление на „Инициативен комитет за защита на човешките, гражданските и съюзни права на гражданите на град Чепеларе“. 
Началото на протестните действия ще бъде в 11:00 ч., като те ще продължат до 13:00 часа. През 20 минути ще пропускат преминаващите автомобили.
Първата блокада на пътя  в посока Пловдив-Смолян ще е на пешеходната пътека в с. Орехово, където местни жители са решени в продължение на часове да пресичат по пешеходната пътека, като по този начин ще спират движението.
Идентичен начин на протест ще има и в началото на Чепеларе. Ако се наложи ще бъдат допускани само автомобили със специален режим на движение – линейки, пожарни и полицейски коли, уточниха от Инициативния комитет. 
Протестиращите са категорични, че ако не бъдат чути днес, протестите ще продължат и те ще са под различна форма, като са готови да изразяват недоволството си докато не се отмени въпросното решение за закриване на Районна прокуратура – Чепеларе.
Шофьорите, които пътуват в това направление днес до обяд, могат да избегнат блокадите по обходните маршрути, които са съответно Пловдив-Кричим-Девин-Смолян или през Кърджали-Смолян.
"Обществеността се събра и реши да се сформира инициативен комитет, който да отстоява правото на гражданите на община Чепеларе на собствена районна прокуратура, тъй като те считат, че закриването на районната прокуратура накърнява правата им и застрашава тяхната сигурност. Хората бяха изключително притеснени и се взе решение да се стигне до протести със затваряне на пътя Пловдив-Смолян", коментира адвокат Тонка Динчева от инициативния комитет.
Общо 11 са районните прокуратури, които, съгласно решението на Висшия съдебен съвет, от 1 януари догодина ще станат териториални отделения. В отговор на притесненията на жителите, конкретно на общините Ардино, Чепеларе и Мадан, от прокуратурата увериха вчера, че държавните обвинители ще продължат да изпълняват - без промяна и в пълен обем, законовите си задължения.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I