През второто тримесечие на 2018 г. средната месечна работна заплата за област Смолян нараства спрямо първото тримесечие на 2018 г. с 5.8% и достига 842 лв. при 1 125 лв. за страната,  съобщиха от отдел „Статистически изследвания“ – Смолян към Териториално статистическо бюро „Юг“.
За обществения сектор средната месечна работна заплата е 983 лв., а за частния – 797 лева. Средната брутна месечна работна заплата в област Смолян за април 2018 г. е 834 лв., за май – 833 лв. и за юни – 858 лева.
Увеличение на средната месечна работна заплата, спрямо първото тримесечие на 2018 г., е регистрирано в дейностите „Производство и разпространение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” – 51.0%, „Селско, горско и рибно стопанство” – 47.6% и „Строителство“ – 16.6%. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо намаление на средната месечна работна заплата са „Финансови и застрахователни дейности” – с 18.0%, „Административни и спомагателни дейности” – с 5.2% и „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” – с 2.0%.
Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през второто тримесечие на 2018 г. се увеличава с 11.1%.
Най-високо средномесечно трудово възнаграждение през второто тримесечие на 2018 г. са получили наетите лица по трудово и служебно правоотношение в икономическите дейности „Селско, горско и рибно стопанство”, „Добивна промишленост”и „Образование”. Най-ниско платени са били наетите лица в икономическите дейности „Транспорт, складиране и пощи”, „Операции с недвижими имоти” и „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети”.
В сравнение с останалите области на страната през второто тримесечие на 2018 г., област Смолян е на 22-то място по показател „средна работна заплата”.
Най-висока средна месечна работна заплата получават наетите в областите София (столица) – 1 518 лв., София – 1118 лв., Стара Загора – 1 101 лв., Варна – 1 060 лв. и Враца – 1 057 лева.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I