Старото училище в Широка лъка, чиято сграда е собственост на Пловдивската митрополия, ще се превърне в Музей на духовността. Това съобщи кметът на община Смолян Николай Мелемов при срещата си с митрополит Антоний, която се проведе в кабинета на кмета. Именно за ремонта на въпросната сграда преди дни Министерски съвет отпусна 700 000 лв за нейното възстановяване. На срещата си с Негово Високопреосвещенство Мелемов сподели, че предстои да се дарят средства за ремонт на църквата в Соколовци и джамията в Ряка. Според  кмета на Смолян, двете религии трябва да се подкрепят равностойно, тъй като човек без вяра е звяр.
Митрополит Антоний отговори, че това са достойни за уважение постъпки и благодари за подкрепата, която оказва правителството и общината за поддържане на духовните храмове в околията. 
„От две години не съм посещавал Смолян, като градът ми изглежда подреден и обновен. Място, където идвам с най-голямо духовно удовлетворение, тъй като от тук започна моят път на епископското ми служение", отбеляза митрополит Антоний. Според него Смолян може да изглежда и още по-добре, но всичко е свързано със сериозно финансиране.
„А Смолян е град, в който по-голяма част от българите ще искат да остареят, защото цари спокойствие и хората са запазили дълбоко в сърцата си вярата, традициите и човечността", заяви Негово Високопреосвещенство.
Той каза още, че в днешно време стават все повече хората, които се поддават на страстите на ежедневието. По думите му материализмът измества фокуса на насъщната ни потребност - духовната.
„Когато човек изгуби почвата под краката си и изцяло изгражда съществуването на основата на материалното и когато няма дълбока вяра в себе си, той мисли, че с материалните загуби, губи и себе си, но не е така", сподели митрополитът.
Кметът Николай Мелемов подари на Негово Високопреосвещенство плакет с Орфей и Евридика, които да му напомнят за Смолян и Родопите.
По-късно митрополит Антоний посети храма "Свето Възнесение Господне", наричан още "Свети Спас", за да разгледа как протичат довършителните дейности по изграждането му.
Припомняме, през периода 2008-2010 г. Антоний беше Константийски епископ в Родопите. В момента е Западно- и Средноевропейски митрополит на Българската православна църква. 
 

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I