Предвижването на дребни преживни животни за предстоящият религиозен празник Курбан Байрам, в Смолянско се допуска само на маркирани овце и кози, които са с ветеринарно медицински документи. Това заяви директорът на Областната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните д-р Сава Бозуков.
Има категорична забрана за предвижване на животни от регионите на Ямбол и Бургас, където има регистрирани огнища на зарази. За едрите преживни животни – крави и телета контролът е доста затегнат. За да бъде докарано подобно животно в Смолянско е необходимо специално разрешение от директора на Областната служба, след като предварително се заяви и се дадат подробности за животните, след което се прави щателна проверка и ако всичко е наред се издава разрешително.
В някои общини в Смолянско, като Неделино се вземат и превантивни мерки, за недопускане разпространение на зарази. За целта, Община Неделино организира два пункта за изхвърляне на животински кожи и отпадъци, като се призовава местното население да  се възползват от предоставената услуга и да не изхвърлят животински отпадъци в контейнерите за битова смет.
Религиозният празник Курбан Байрам започва утре и се празнува четири дни, като близки и роднини взаимно си ходят на гости и се гощават на трапеза, в която основно място имат ястията от жертвено месо.
24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I