Детски лагер без мобилни телефони, селфита или Wi-Fi са едни от най-търсените и популярни в Родопите през това лято, според  Снежана Орлова, планински водач и преподавател по туризъм в Смолян.
Лагерите включват елементи на оцеляване в планината, а малчуганите прекарват дните в планината без мобилни телефони, лишавайки се от селфита и възможностите за дигитално общуване. Комуникацията с родителите е позволена с телефонни разговори само вечер. В лагера децата получават важни уроци как да се ориентират и оцеляват в гората, опознават в действителност местата и приключенията, които са виждали на мониторите.
Лагерниците, които са на възраст между 8 и 12 – годишна възраст  се учат реално как да се ориентират по дърветата и други знаци в природата, да си намерят вода и храна, къде да изберат място за палатка. В дните за оцеляване се предвиждат и нощувки в палатка под звездите. Придвижване на групи в планината, разпознаване на гъби, оказване на първа помощ, предпазване при гръмотевична буря са част от уроците по време на летуването. Обикновено в лагера се събират деца от цялата страна, които не се познават и това допълнително превръща пребиваването в приключение, допълва Снежана Орлова. Родителите подкрепят условието децата да се откъснат от мобилните устройства,  към които учениците вече се пристрастяват.  Телефоните се дават само за 30 минути след вечеря. Селфитата също са забравени, а снимките за спомен се правят само от планинските водачи. 
Лагерниците пишат в дневници, вместо чат,  за да се опитат да изразят чувствата и впечатленията си без емотикони, а само с думи.
Снимка: Pixabay.com
24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I