Тримата задържани контрабандисти на цигари през границата ги грози наказание от 3 до 10 години затвор и глоби в размер от 20 до 100 000 лева. Това предвижда Законът за подобно деяние, посочиха от Окръжна прокуратура Смолян.
Припомняме, че трима души бяха задържани при спецакцията на полицията в Смолян, при която бе разбит канал за трафик на контрабандни цигари. Общо заловеното количество е 55 мастербокса, като нелегалните папироси са били оценени на около 200 000 лева.
Задържаните лица са на 22, 32 и 47 години. Двама от мъжете са от Кричим, а един от Куртово Конаре. Те са задържани за срок от 24 часа, като предстои прокурорско задържане за 72 часа и внасяне на искане за постоянна мярка „задържане под стража".
Каналът е работил от около месец. Цигарите били внасяни през „зелената граница" от Гърция. По първоначалнни данни, стоката била зареждана от село в района на Драма. Контрабандистите пък преминавали българо-гръцката граница в района на село Буйново.
Акцията е била проведена във вторник вечерта. Тримата мъже се движили с три автомобила. При опит за бягство, една от колите блъска патрулка. Двама от мъжете са задържани в района на село Грохотно. Третият автомобил успява да се измъкне в посока Пампорово, като е задържан в сряда.
„Случаят е от 25 септември, когато около 22:50 ч. в района на с. Грохотно са засечени три външни за района автомобили. При извършване на проверка от страна на полицията са установени, че в два от автомобилите има общо 27 500 кутии цигари от марката „Мурати". Цигарите са внесени от територията на Република Гърция на територията на Република България, през зелена граница. Първоначалните данни сочат, че те са били натоварени в района на Драма. Установени са три лица, които са съпричастни към случая, като за единия от тях може да се твърди, че е имал ръководни функции, а другите двама са управлявали два автомобила с висока проходимост, където са били натоварени цигарите. За комуникацията помежду си са използвали радио станции", каза пред медиите Иван Даскалов от Апелативна прокуратура Пловдив, който заедно с окръжния прокурор на Смолян Тодор Деянов и шефа на полицията в Смолян старши комисар Николай Димов даде брифинг по случая.
На този етап няма данни да има замесени лица от Смолянско, като според разследващите, цигарите са предназначени за вътрешността на страната.
„При извършването на действията, вторият джип успя да се измъкне от проверката, но впоследствие водачът бе задържан в района на Пампорово. Лицето направи самопризнания и посочи къде е скрил още 20 мастербокса с цигари", коментира старши комисар Димов.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I