Започва рехабилитацията и реконструкцията на 7 км от второкласния път II-86 Средногорци - Рудозем. Инвестицията е за близо 11 млн. лв. с ДДС. Проектът се съфинансира от Програмата за трансгранично сътрудничество „ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България 2014-2020 г.“ и националния бюджет, чрез Европейския фонд за регионално развитие, съобщиха от АПИ.
Ремонтът на път II-86 е разделен на два участъка. Първият е с дължина около 3,8 км. Започва в края на Средногорци и завършва в началото на кв. „Койнарци“ в Рудозем (от км 125+727.46 до км 126+600 и от км 126+750 до км 129+660). Отсечката ще бъде реконструирана като е предвидено възстановяване на пътното тяло чрез изграждане на нова пътна конструкция, ще бъдат положени основни пластове от скални материали и нова асфалтова настилка. Отводняването ще бъде подобрено като се направят отводнителни улеи, окопи и водостоци. Предвидено е изграждането на бетонови и стоманобетонови подпорни стени. В отсечката има 5 мостови съоръжения, чиито габарит ще бъде уширен. На съоръженията ще се подменят пътната плоча, тротоарните блокове, хидроизолацията, асфалтовата настилка, предпазните огради и др. Вторият участък е близо 3,2 км. Той започва от кв. „Койнарци“ в Рудозем и завършва след кв. „Освобождение“ в близост до бензиностанцията (от км 129+660 до км 132+920). Планирана е подмяна на асфалтовата настилка, подобряване на отводняването, ремонт на подпорни стени и мостово съоръжение. На двата участъка ще се обрушат скалните откоси и на необходимите места ще се монтират предпазни стоманени мрежи. За допълнително укрепване на откосите е предвидено затревяване, засаждане на дървета и храсти. Ремонтираният път ще бъде с нови ограничителни системи, пътни знаци и хоризонтална маркировка.
Рехабилитацията и реконструкцията на 7-километровия път ще бъде изпълнена от „РУДОЗЕМ ГФ 2016“ ДЗЗД, в което участват: „Галчев инженеринг“ ЕООД и „Фармвил“ ЕАД. Стойността на договора е 10 691 928,85 лв. с ДДС, а срокът за изпълнение е 16 месеца. Строителният надзор ще бъде осъществен от „Пътинвест инженеринг“ АД. Договорът им е за 220 574,40 лв. с ДДС. Авторският надзор е на „Илия Бурда“ ЕООД. Техният договор е за 1 200 лв. с ДДС.
Участъкът от път II-86 от Рудозем до границата с Гърция е изграден в периода 2005-2008 г. по Програма ФАР-ТГС. Извършена е реконструкция и ново строителство на отсечка с дължина около 9,8 км, която завършва малко преди площадката на бъдещия ГКПП „Рудозем“. Отново по Програма ФАР-ТГС е изпълнена рехабилитация и частична реконструкция на път II-86 в участъка между Соколовци - Смолян - Средногорци. В програмен период 2007-2013 г. със съфинансиране от Програмата за европейско териториално сътрудничество Гърция - България 2007-2013 г. бяха рехабилитирани 14 км от път II-86 в отсечката между Чепеларе и Соколовци. Сега освен ремонта на 7-те км между Средногорци и Рудозем е предвидено и изграждането на 2,6 км обходен път на Рудозем, който ще преминава по съществуващи улици на града и по нов терен. В момента се провеждат тръжните процедури за избор на изпълнител и строителен надзор.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I