Денят на Независимостта е. На 22 септември България чества 110 години от обявяването на независимостта си.
Община Кърджали кани жителите и гостите на града на тържествен ритуал,
по случай 22 септември - Ден на независимостта на България
Място: Паметника на Освободителите на 22.09.2018 г.
Начало: 10.30часа - празнична програма с участието на самодейци от НЧ "Родопски фар 1938";
11.00 часа-тържествен ритуал, след приключването на който празничната програма ще продължи с изпълнения на колективи при Общински център за култура и младежки дейности.
На днешната дата преди 110 години от васал на Османската империя България се превръща в независима държава. Този безпрецедентен акт на свободната воля на българския народ става възможен 30 години след Руско-турската война от 1877-78 г.
На 22 септември 1908 г. в черквата "Св. 40 мъченици" в старопрестолната столица Велико Търново цар Фердинанд прочита манифеста за обявяването на Независимостта и се отслужва молебен за благоденствието на българската държава. Това е политически акт, извършен от правителството на Александър Малинов, с който се отхвърля васалната зависимост на България, наложена й от Берлинския договор, сключен през 1878 г.
Как протичат събитията?
В нощта срещу 22 септември министър-председателят Александър Малинов посреща княз Фердинанд I на яхтата "Хан Крум" край Русе. Оттам цялото българско правителство и князът поемат към Велико Търново. Царският влак, в който пътуват държавниците, прави почивка по маршрута си на гара Две могили. Там Александър Малинов написва Манифеста за независимостта, под който се подписват Фердинанд и министрите от кабинета. Следва тържественото обявяване на независимостта в Търново.
„Българският Народ, непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода и въодушевяван от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и създаде от нея под Мое ръководство и онова на о" Бозе почившия Княз Александър, държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи. Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не требва да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля - да бъде според както той иска."
Това е само част от историческия манифест, събрал в себе си вековния стремеж на предтечите ни за свобода и независимост.
На 22 септември 1908 година, загърбила договорните забрани и геополитическите присъди на другите, България се завръща уверено в Европа и влиза с достойнство отново в нейната история, като получава правото да има всякакви политически, икономически и културни контакти с която и да било страна в Европа и света.
Честит празник!

24smolian.com


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I