„Преди 110 години малка България извиси своя глас за независимост, с който категорично каза, че повече няма да робува нито на Отоманската империя, нито на Великите сили. С този грандиозен политически акт ние доказахме, че сме народ с хилядолетна история, която има своите достойни българи, дали много на света. Днес на тази знатна за нас българите дата, ние сме тук, за да отдадем почит на един голям българин – Апостол Кисьов Чудотвореца. Защото той извърши чудеса – да обедини всички гайдари и да ги събере там, на онази величествена Роженска поляна, за да заяви категоричния български дух със силния и мощен звук на Родопа планина. През 1972-ра той направи второто си чудо, когато събра над 300 гайдари и 3500 души хор. Какво му е коствало, знае само той и най-близките до него. Но ние днес трябва да се поклоним дълбоко пред този духовен подвиг, пред този будител. Този събор е израз на нашето уважение и любов, затова днес тук е Гайдарското братство, което продължава да следва неговия път, и слави България на длъж и шир, както и нашата магична планина Родопа". Това заяви заместник-областният управител Андриян Петров, който  поздрави, от свое име и от името на областния управител Недялко Славов, организаторите, участниците и гостите на Първия национален събор на гайдарите „Апостол Кисьов" в смолянското село Стойките.
Припомняме, че в събота беше открито първото му издание, което ще се проведе в дните 22 и 23 септември. Събитието уважиха заместник-министъра на културата Румен Димитров, заместник-областният управител Андриян Петров, евродепутатът Владимир Уручев, заместник-кметът на община Смолян Марин Захариев, мажоритарният собственик на „Пампорово" АД Цветелина Бориславова и др. 


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I