Символична първа копка на демонстрационна мандра  „Момчиловци – Брайт" бе направена по време на Фестивала на киселото мляко в местност над родопското село.
Инвестицията е българо-китайска, като се очаква тя да отвори врати идното лято.
На официалната церемония, която бе част от празничната програма на Международния фестивал, участваха представители на китайската компания „Брайт дейри", която произвежда мляко с името на селото в Шанхай, зам.-министърът на туризма Любен Кънев, кметът на Смолян Николай Мелемов, кметът на Момчиловци Сийка Суркова, зам.-областният управител Владимир Гърбелов, Иван Тодоров-председател на Българския център за инвестиции, туризъм и развитие в Китай.
По стара традиция те разбиха по бутилка шампанско в кофата на багера, който направи първата копка.
Мандрата ще бъде изградена като специализирано животновъдно предприятие за производство на мляко, тип ферма за оборно пасищно отглеждане на крави. Предвижда се изграждането на сградата да е на площ 285 кв.м, като са проектирани боксове за 40 крави, родилни такива, както за мъжки и женски телета. Ще се отглеждат предимно животни от породата българско родопско говедо.
Инвеститорите изразиха убеждението си, че новата мандра ще се радва на голям  интерес от туристи от страната и чужбина. А чистата природа е още един плюс за подобряването на качеството на продукта. Всеки посетител на мандрата ще може да види как се произвежда по автентичен начин кисело мляко и традиционни млечни продукти. Ще има възможност и да си закупи от екологичните продукти на фермата.
Китайските гости също имаха възможност лично да опитат традиционни  мляко, сирене и кашкавал-местно производство от Момчиловци.
Миналата година по време на Третия фестивал на киселото мляко представителите на китайската компания и българските домакини, оставиха послание за идните поколения. Капсулата на времето ще бъде поставена в основите на сградата на новата ферма.
Пред гостите от азиатската държава председателят на Българския център за инвестиции, туризъм и развитие в Китай Иван Тодоров даде много висока оценка на съвместния проект.
Предвидената инвестиция на китайската компания и Българския център за инвестиции, туризъм и развитие в Китай, към момента е приблизително 200 хил.евро, но се очаква средствата, които ще се вложат в новата демонстрационна мандра, да нараснат значително.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I